• Érkeznek az Intel i9 processzorok
  • Tovább bővül a kínálat 12, 14, 16, 18 magos változatokkal
  • A csúcsprocesszort az AMD „Threadripper” riválisának szánják

Nemrég számoltunk be arról, hogy az Intel kibővíti portfólióját, és egy merész húzással bevezeti az i9-es processzorcsaládot. Ha őszinték akarunk lenni, akkor ez a húzás inkább hatott az eddigi i7 HEDT (high-end desktop) átkeresztelésének, de itt nem áll meg a gyártó és további tagokkal szélesedik a kör, így már teljes leki nyugalommal beszélhetünk új kategóriáról.

intel-x-series-family.jpg

Tulajdonképpen minden, négy mag fölötti processzorát i9-nek keresztelte el az Intel, melyek az LGA-2011 foglalatot váltó (X99 chipset), LGA-2066 foglalattal szerelt alaplapokba (X299 chipset) illeszkednek majd. Mint az a fenti táblázatból is látszik, egyelőre sokkal többet nem tudunk a legújabb négyesről azt leszámítva, hogy négycsatornás 2666 MHz-en ketyegő DDR4 RAM támogatással is felvértezik őket és 140W-nál nem kúszhat feljebb az energiaigényük (már ha nem tuningol az ember ugye). Ennyi mag mellett pedig elkerülhetetlen a megnövekedett hőtermelés, úgyhogy saját folyadékhűtéssel rukkol elő a gyártó, mely az összes i9, de pár régebbi modellre is felszerelhető lesz.

Az Intel a döntést a legutóbbi, 10 magos Broadwell-E sikerével indokolta (na és persze az AMD Ryzen 9, 16 magos „Threadripper” CPU-ja ellen is kell valami, mondjuk még két mag), és elsősorban azoknak szánják, akik a legjobbak legjobbját akarják magukénak tudni. Tény, hogy a számítókapacitás-igényes munkákra lesz a legalkalmasabb, de mint mindig most is lesz, aki maximum pasziánszozni fog rajta. No persze nem lesz olcsó mulatság: a kategória csúcsa, az i9-7980XE bizony 2000 dollárba (majd' 600.000 forint) kóstál majd, de ha olcsón akarod megúszni, akkor is minimum a felét, azaz 1000 dollárt kell leszurkolnod egy i9-7900X-ért.