Az úgy volt, hogy... nemrég költöztünk, és kénytelenek voltunk internetszolgáltatót váltani. Az előző helyen a Telekomtól kaptunk jó kis 1000 Mbites le- és feltöltési sebességű vezetékes netet, de az új helyen csak 40-et tudtak volna biztosítani, ami a mai világban nem túl acélos, úgyhogy kis nyomozást követően a Vodafone-nál kötöttünk ki. Náluk is elérhető az 1000 Mbit, kb. hasonló áron, a bibi csak annyi, hogy ez csak a letöltésre vonatkozik, feltölteni 40 Mbittel lehet, de hát ez van, ezt kell szeretni.

Első körben rámentem a Vodafone oldalára, és chaten kértem segítséget, de ott valamiért azt mondták, hogy akár 2 hét is lehet, mire ki tudnak jönni, ezért megköszöntem az infót, és inkább felhívtam őket. Telefonon mindent sikerült lebeszélni, és másnapra (!) kaptam egy szerelőt, aki pikkpakk be is kötötte a netet. Minden elsőre stimmelt, működött a wi-fi és a vezetékes net is, szóval örültem, mint majom a farkának, mert ez volt kb. a költözés leggyorsabb eleme. Igen ám, de a PS5-öt csak pár nappal később kapcsoltam be, és ekkor jött a kellemetlen meglepetés.

Történt ugyanis, hogy hiába csatlakoztam a wi-fi-hez, folyamatosan ledobálta a konzol, így lehetetlen volt bármit is letölteni, vagy frissíteni. Mivel mobilon és laptopon is hibátlan volt a kapcsolat, ezért nem a netre gyanakodtam, és nem is a PS5-re, mert pár héttel ezelőtt még semmi baja nem volt. Bizonyára valami beállítással lehet gond, de vajon a modemen kell ügyeskedni valamit, vagy a PS5-ön? Első körben a Vodafone-t hívtam fel, akik a Sony-hoz irányítottak, mivel a nettel nem volt gond.

A PlayStation Magyarország ügyfélszolgálatával pillanatok alatt fel tudtam venni a kapcsolatot, majd kiderült a titok nyitja: valószínűleg az lesz a gond, hogy nálam most "IPV6" van, úgyhogy vissza kéne hívni a szolgáltatót, hogy váltsanak "IPV4"-re. Nem állítom, hogy értettem, miről van szó, de úgy tettem, ahogy tanácsolták, és nem sokkal később ismét a Vodafone ügyfélszolgálattal beszéltem. Szerencsére ezúttal egy hozzáértőbb szakembert kaptam, aki egyből vágta a témát, és furcsállta is, hogy a kollégája korábban a Sony-hoz irányított, mivel általában az az IPV6 meg IPV4 szokott a gond lenni.

Mivel még mindig nem értettem, miről van szó, rákérdeztem, mi is ez pontosan. Az ügyintéző egy remek példát hozott: képzeljem el úgy a dolgot, mintha egy címről lenne szó, az IPv4-nél 4 dolog határozza meg a címet, pl. az ország, a város, az utca, és a házszám. Az IPv6-nál viszont 6 dolog alapján lehet beazonosítani a dolgot, pl. ország, megye, város, utca, házszám, emelet. Hát, oké, ez sem hozta még el a megvilágosodást, de aztán utánanéztem a témának (pl. a fenti videó egész érthető). 

Hülye hasonlattal élve az IPv4-et úgy képzeljük el, mint a régi, 3 betű 3 szám formátumú rendszámokat, amiket le kellett cserélni az új, 4 betűs 3 számos formátumra (=IPv6), mert a korábbiak kezdtek elfogyni, az újakból meg még több kombináció elérhető. Na de mi baja a PS5-nek az új, modernebb IPv6-tal? Titkos kutatásaim alapján arra jutottam, hogy semmi, a PS5 támogatja az IPv6 hálózati kapcsolatot, viszont a csak és kizárólag IPv6 hálózati kapcsolatot nem. És ezt szó szerint idéztem a PlayStation oldaláról.

No de visszatérve kis tanmesénkhez: a szaki pár perc alatt átállította IPv6-ról IPv4-re a modemet, megköszöntem a segítségét, majd jöhetett a tesztelés. A PS5 már nem dobálja le a wi-fi-t, úgyhogy patika minden, kezdődhet a jól megérdemelt játék! Szóval mit tanultunk ma:

  • ha egy szolgáltató online azt állítja, hogy 2 hét valami, hívd fel őket, így akár 1 napra módosulhat az ügyintézés
  • ha a PS5-öd ledobálja a wi-fi-t, és tuti, hogy nem a PS5-tel, vagy a neteddel van gond, akkor kérd meg a szolgáltatód, hogy IPv6-ról módosítsa IPv4-re a hálózati beállításaidat
  • néha nüansznyi dolgon múlik, hogy valami működik-e vagy nem (pláne a konzolok és számítógépek világában), de mindig érdemes utánajárni az esetnek, így legközelebb már elhárítható a probléma

Köszönöm a figyelmet, kellemes játékot mindenkinek!