Jagged Alliance 3 – da!A bevezető gondolatmenetét folytatva, egy kis emlékeztető. A Jagged Alliance egy X-COM-hoz (és a Fallouthoz) hasonló játék volt, azaz körökre osztott stratégia, melyben zsoldosokból összeválogatott csapattal kellett különféle harci feladatokat megoldanunk. Az egyik nagy truvája az volt, hogy embereink mindegyike önálló személyiséggel rendelkezett, az eseményeket kommentálták, egymásnak beszólogattak, ami egészen sajátos ízt adott a címnek. Minden hibája ellenére okos és ügyes munka volt, és hatalmas rajongótábor alakult ki körülötte, mely kultuszcímmé emelte a stuffot. Kiadása után nem sokkal a Sir-Tech bezárta kapuit, ám előtte még 2002 júniusában eladta a JA-franchise jogait a Strategy Firstnek. Aztán néma csend...

Ma oly sok találgatás és szóbeszéd után végre megtört a hallgatás, és az Akella bejelentette, egyelőre ékes orosz nyelven a játék új, harmadik részét. A „fehér farkas” és a Strategy First közösen gondozza a címet, a fejlesztő az F3games. Ha valaki nem ismerné őket, nem az ő hibája, ugyanis a moszkvai stúdió még újszülött, idén alakult, 90%-ban a G5 Software (The Stalin Subway /FPS/, The Day After /Blitzkrieg-motorú stratégia/) volt munkásaiból, de van pár Akella, Orion, Nival arc is köztük, és jelenleg hivatalos weboldalukon 3D-s grafikusokat és animátorokat keresnek.

A főbb tudnivalók (némelyike persze visszaköszön a franchise korábbi részeiből):

  • Rugalmas küldetésszerkezet, melyben a sztori alapját jelentő konfliktus öt résztvevője közül négy dolgába beleszólhatunk.
  • Több mint 20 nem lineáris misszió, különböző időjárási viszonyok között és napszakokban.
  • A taktikai döntésekben szabad kezet kapunk, ide tartozik az is, hogy mi döntünk, hogy az arzenálból melyeket választjuk a küldetéshez.
  • Valós sebzési modell, azaz lehet fejet, végtagot célozni/lőni (ez is megvolt korábban).
  • Természetesen a bevetésre induló csapat hat zsoldosát ismét egy nagy, nemzetközi „kupacból” válogathatjuk össze, ezek egy része régi ismerősünk az 1. és 2. részből, mindegyiknek saját története, személyisége, taktikai fegyvertára van.
  • Teljesen új 3D-s motor.

Nos, egyelőre ennyi a publikus információ, természetesen nyomon követjük a fejleményeket, hiszen szívünknek kedves címről van szó.