Emlékeztek még a legendás poszterre, ami csak annyit mondott, hogy "John Romero ribanca leszel"? Nem? Nos, nem csoda, mert idehaza nem igazán lehetett megtalálni. Az USA-ban viszont mindenütt ott volt, és az emberek, akik bíztak az id egykori rocksztár tervezőjében, elhitték, hogy ez a játék olyan jó lesz, hogy simán hajlandóak lesznek érte Romerot... nos, értitek.

De nem így történt. A játék borzalmas lett, John pedig eltűnt a nagybetűs játékvilág színpadáról. A csúfos bukásnak immár tíz éve, és a játékkészítő e jelentős jubileum alkalmából hajlandó volt bocsánatot kérni. Az egykor hihetetlenül népszerű játékistenséget a Gamesauce magazin kapta mikrofonvégre:

"Tudtam, hogy nagy rizikót vállalok. Semmi értelme nem volt az egésznek. Úgy értem, ott van az a sok szövegelés a játékok körül, az FPS-ekre pedig különösen igaz ez. Én ebben voltam ismert." -- magyarázta a furcsa plakátot.

"Tudjátok, sosem akartalak benneteket a ribancaimmá tenni. Se titeket, se őket, se másokat, se a játékosokat, és legfőképp nem a rajongóimat. Addig a reklámig úgy éreztem, hogy remek kapcsolatot alakítottam ki a játékosok és a játékfejlesztői világ között. De az a reklám mindent megváltoztatott... Megbántam és bocsánatot kérek miatta."

Romero hozzátette még, hogy akkoriban "a világ tetején volt", és hogy "csoda, hogy az a játék megjelent, mert minden rosszul sült el". Mostanában egyébként egy Gazillion nevű cég kreatív igazgatója, és évek óta nem adott ki egyetlen játékot sem.

S mi lenne, ha visszatérhetne az id Software-hez?

"Semmi kétségem sincs afelől, hogy ha John [Carmack] és én újra közösen készítenénk játékot, az egy friss, új élmény lenne, ami elképesztő. Az elmúlt 14 év folyamán sokat fejlődtünk és több tapasztalatunk van, de nem csak a játékkészítésben, hanem abban is, hogy miként kell bánnunk az emberekkel és a többi csapattal. Sokszor hallani, hogy egyes nagy zenekarok újraegyesülnek, majd megint széthullanak személyes ellentétek miatt. Johnnal és velem nem ez lenne a helyzet, annyi szent."

Hű... Romero ezek szerint vissza akarna térni az id-hez? Vajon mit szól majd ezekre a szavakra Carmack? Mond-e valamit egyáltalán? Izgalmas fejlemények várhatóak!