Ki vagy, doki? Játék!Na de kicsoda vagy micsoda az a Doctor Who? Miután itthon két kereskedelmi adó a 2005-ös szezonból leadott logikátlanul pár részt lehetetlen időpontban, így nem csodálkozom rajta, ha esetleg nem vagytok képben az angol kultikus sorozattal. Az 1963-ban debütáló angol sci-fi lényegében szólva egy időutazós sorozat, amelyben az ismeretlen nevű főhős (ő lenne a doktor, az Idő Lordok egyike) és társai egy speciális készülékkel - a TARDIS-szal (Time and Relative Dimension in Space), a filmsorozat talán legjellegzetesebb „szereplője”, egy régi, kék londoni telefonfülkének álcázott gépezet - folyamatosan evickélnek a történelemben és a világűrben. Bár a népe számára a történelembe való beavatkozás az egyik legnagyobb bűn, a Doki nem bírja megállni, hogy ne segítsen a gyengéknek, és ne próbálja meg feltartóztatni a gonoszokat. Bár a sci-fi jelzőt használtam – és használnak mások is –, azt feltétlenül le kell szögezni, hogy a gyakorlatilag majd fél évszázada futó sorozatban fontosabb szerepet kapnak a karakterek, az izgalmas kalandok és a lenyűgöző fordulatok, mint a technikai humbugok fitogtatása.

Ki vagy, doki? Játék!Miután a széria közel 40 éve fut, egyértelmű, hogy nem ugyanaz a színész játszotta mindig a Dokit. Az elmúlt négy évtizedben a sorozaton belül 10 különböző művész keltette életre, kezdve a 63-tól 66-ig tartó William Hartnell fémjelezte korszakkal, egészen a mai is futó, 2005-től tartó David Tennant-éráig). A csavar a dologban azonban az, hogy bár a karakter ugyanaz maradt, a készítők, hogy ne legyenek megmagyarázatlanok a színészcserék, az Idő Urait felruházták a regeneráció képességével. Ha a főhős túlságosan megöregszik, nem csak külsőt, de személyiséget is cserél. Így lehet az, hogy minden aktor egy-egy új korszakot jelképez a sorozatban, megadva a kellő változatosságot ennek a legendás szériának.

Ki vagy, doki? Játék!Huh, elnézést a történelemlecke miatt, kicsit belemerültem, de hát mostanság, amikor a legtöbb nagy sikerű sorozat négy-öt évad alatt kifullad, jó írni egy olyanról, amelyen generációk tucatjai nőhettek fel. Sajnos itthon nem túl sok betekintésünk volt a dologba, de hát hozzánk a Star Trek eredeti szezonja is valahogy a 90-es évek közepén érkezett meg, szóval nem meglepő, ha egy kultikus, de angol széria nem kapott túl nagy felhajtást. Ami miatt megkaptátok ezt a kis kitekintőt, az egyértelműen az, hogy az egyik rajongói oldalon felbukkant a hír: idén karácsonykor PC-re, DS-re és PS2-re debütál a Doctor Who játék. Miután ennél többet egyelőre nem tudunk a dologról, ezért ezt a hírt tekintsétek afféle beharangozónak, amint részletek látnak napvilágot, azonnal jelentkezünk.