Veres Attila itthon és külföldön is elismert szerző, nem mellesleg a weird műfaj kiemelkedő alakja. Hogy párhuzamos valóságokban is az írói pályát választotta-e, azt sajnos nem tudom, de arra még emlékszem, hogy zsűriként anno már a Fangoria novellapályázatán is szerettük a stílusát. Ez a stílus azóta pláne kiforrott, de annyira, hogy magyarul a harmadik könyve jelent meg, egyben legújabb szerzemény sem az első novelláskötete, sőt már külföldön is jegyzik a nevét, ahogy szintén jelent meg írása. Ezúttal azonban összpontosítsunk a jelenre, valamint arra a valóságra, ahol talán nem is mindegyik történetért ő felel.

Gestalt és D&D

A valóság helyreállítása… mit takarhat ez a szóösszetétel? Mert a könyv több mint tíz, rövid történetében van, ami rezonál a címmel, de ott a világot próbálják helyreállítani egy szektaként működő csoport tagjai, akik propagandát terjesztve állítják maguk mellé az emberiséget. Vagy lehet, a tranzisztorként működő, sárból táplálkozó emberek végtermékét átalakító, különleges képességű kiválasztottak nyitottak rést a dimenziók között? Mert azt helyre kell állítani. Akár egy nagy cég kapcsolattartójaként, saját márkás terméket ajánlgatva nem is annyira különöző, mégis más alakoknak, akik látszólag akár a mi valóságunkban is létezhetnének.

konyvkritika-agave-veres-attila-a-valosag-helyreallitasa-pcguru-1.jpg

De hagyjuk is meg a dimenziókat és a valóságokat a haldokló nyugat ópiumának. Hiszen van nekünk egy Horváth Etelénk, aki hírhedt nevettető. Akinek a viccein milliók és milliók nevettek már! Hogy még nem hallottál róla? Ez különös. Talán azért, mert a különböző rendszerek kihasználták vagy éppen félreértették egyedi látásmódját és fura szokásait. Hogy megsemmisültek a róla készült felvételek? Hát, na, szívünkben és elménkben tovább él, hogy újra és újra ránk hozza a fr… nevetőgörcsöt. De ellátogathatunk még a panelházakba is, hogy falaik közt fura titkokra leljünk, szétment házzasságokkal, elnyomott vágyakkal és egy új élet reményével. Vagy esetleg részt vehetünk egy szerepjátékos összejövetelen is, ahol nem egészen úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt a játékmester elképzelte. De simán egy interjút is elolvashatunk a szerzővel, hogy jobban képben legyünk a történetek születésével kapcsolatban.   

Helyre?

Amikor mindenki megtalálja az álmát. Amikor mindenki megtalálja a társait. Amikor mindenki megtalálja a számításait. Amikor mindenki megírja a legjobb műveit. Akkor is szükség van helyreállításra? Vagy már a helyreállt világ szüleményei ezek? Érdekes történetek érdekes szereplői elevenednek meg a 400 oldalon, ezzel egy kiforrott és erőteljes világképet mutatva. Nem kizárólag különálló sztorikkal, hanem a legtöbb esetben vékony, halovány, vagy akár sziklaszilárd kapcsolatokkal. Több novella is kapcsolódik egymáshoz, amivel Attila a filmes univerzumépítést a rejtélyekkel teli oldalakra helyezi át, egyben pedig kiforrottabb és még profibb vénát mutat olvasóinak, akik innentől elveszhetnek a részben vagy teljesen helyreállított valóságok bejárása közben. Sok a kapcsolat jelenlegi, alternatív síkunkkal, fel lehet ismerni embereket, helyszíneket, eseményeket, de mindez a fantázia műve, az egyezések kapcsán mindenki kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét. Jó kis kötet, és bár talán ezúttal kevesebb a horror, de igazán sok a weird, szóval nem panaszkodom. Témája okán talán a Sebzés a kedvencem, de bőven lehet benne kiemelkedő darabokat találni. És ha a végére értünk, bármilyennek is látjuk a saját valóságunkat, talán már nem is akarjuk annyira helyreállítani.  

  • Regény címe: A valóság helyreállítása
  • Kiadó: Agave Könyvek
  • Ára: 3984 forint (akciósan az Agave honlapjáról, egyébként 4980 forint)

Ez az a könyv, aminek minden otthonban ott kell lennie, legalábbis, ha valaki szereti a weird irodalmat.