Minden hibájával együtt is szerettem az Anita Blake-sorozatot, legalábbis nagyjából a 10. kötetig, amíg sikerült tartanom a tempót. Ráadásul ez a széria volt számomra az “igazi” Alkonyat, hiszen itt nem ment át bugrisba a társaság, avagy a vámpírok valóban vérivó gyilkosok maradtak, a farkasemberek pedig veszedelmes szörnyetegek, miközben a mindkét oldal felé kacsintgató, mindenféle más monstrumot rendre tanító Anita Blake kedvére kefélt bármelyik félemberrel. A kendőzetlen, pornóba hajló szexualitás és a véres horror kellemes elegyévé vált a könyvsorozat, ami ugyan képes volt túlzásokba esni, mégis végig élvezetes maradt. Éppen ezért voltam kíváncsi a szerző, Laurell K. Hamilton legújabb sikerére, hiszen egyszer már betalált nálam az írónő, de egyben kicsit tartottam is attól, hogy új szereplőnk most a démonokkal és angyalokkal táncoló címre pályázik, hogy esténként valamelyik keblén hajtsa álomra a fejét. Szerencsére nem így lett…   

Az Akadémia

Új hősünk Zaniel Havelock, avagy Haver, aki egykoron Angyalszónoknak tanult, de végül megszabadult a szektás, akadémiai köteléktől, hogy először kivegye a részét a háborúból, majd nyomozónak állva a rendőrség titkos részlegén dolgozzon, ahol a tagok mind különleges képességekkel rendelkeznek, és ismerik a dörgést, ha a pokoli és isteni tudásról van szó. Ez pedig igencsak jól jön, hiszen Zaniel egy jelenést kap, az angyalok a segítségét kérik egy olyan elkövetővel és közelgő veszéllyel szemben, mellyel szemben még a Menny is tehetetlen. Mindez egy kegyetlen gyilkossághoz köthető, annak ifjú elkövetőjével, aki egyértelműen túl gyenge és tanulatlan még ahhoz, hogy olyan erőket irányítson, melyek az ügyben felbukkannak. De akkor mégis, hogy kerülhetett kapcsolatba a démonnal, mely rövidesen felbukkan és majdnem Haverral is elbánik? Mit láthattak az angyalok, akik Zaniel segítségét kérik?

laurell-k-hamilton-angyalok-rettento-bukasab1.jpg

Számos rejtély és rengeteg érdekes szál csatlakozik az alap szituációhoz, amely a bűntény kapcsán kerül az olvasó elé, ahogy pedig újabb és újabb szereplőket ismerünk meg, úgy kapunk egyre nagyobb betekintést az angyali és okkult világba, mely egymással harcban áll. Totemek, angyalok, letaszítottak, papnők és boszorkák – szinte a teljes palettát megkapjuk, ami csak lehetséges, sőt még Havelock nyomozó magánéletét is megismerjük, mely egy házasság újraépítéséről szól. 

És a folytatás?

Nem mondanám, hogy az Angyalok rettentő bukása tökéletes és kihagyhatatlan, főleg, hogy a második felében van egy hosszabb leállás, elnyújtva egy-egy kevésbé fontos helyzetet, ráadásul többször is úgy tűnt, hogy a szerző próbálja levetni magáról az Anita Blake-kel jött, “adjuk össze a hőst mindenkivel” megszokást. De még így is nagy élvezettel olvastam végig a több mint 400 oldalnyi regényt. A PC-mozgalom kicsit ebben a regényben is megjelenik és helyet kap, de inkább említés szintjén, elviccelve a dolgot, miközben a szereplők bemutatásánál éppen eléggé elfogadóvá és befogadóvá válik, szóval nem nagyon lehet az írónő szemére vetni, hogy bármelyik oldallal szemben is elfogult a regényében. Az indítás így összességében jó, kíváncsian várom, hogy merre mehet tovább egy ilyen koncepció, milyen kalandok érhetik még a nyomozót, mert az Angyalok rettentő bukásán nagyon érződik egyfajta pilot-forma, amiből még nagyon sok mindent lehetne kihozni. Az ötlet mindenesetre alkalmas arra, hogy valami nagy épüljön rá, és ha az angyalok is úgy akarják, később azzal is ugyanúgy foglalkozni fogok.

  • Regény címe: Angyalok rettentő bukása
  • Kiadó: Agave Könyvek
  • Ára: 3744 forint (akciósan az Agave honlapjáról, egyébként 4680 forint)