Róma alapításáról, az ókori világ legjelentősebb birodalmáról már általános iskolában megtanultuk a legfontosabb információkat, de míg ezek csak száraz adatok voltak, a középiskolában folytatott tanulmányokkal együtt, az igazi római mindennapok életébe nem adtak bepillantást a történelemkönyvek.

stevensaylordominusb1300dpi.jpg

Steven Saylor, amerikai író, aki a Római Birodalomról szóló regényeivel lett ismert és elimert, legújabb könyvével, a Dominusszal a császárság évszázadainak eseményeibe vezet be, annak minden szellemi/erkölcsi magasságával és mélységével. Steven Saylor műve Lucius Pinarius és családjának történetén keresztül mutatja be a kor felemelő dolgokban, majd vérzivatarokban, háborúkban és erkölcsi romlásban bővelkedő évtizedeit...

A regény tele van a római történelem valós szereplőivel (Marcus Aurelius, Commodus, Elagabalos, Constantinus stb.), és bár a lapokon megelevenedő események nagy része fikció, mégis, az íróra jellemző módon a legfontosabb pontok hitelesek. Lucius Pinariusszal együtt maga az olvasó is végigsétálhat a Forum Romanum macskaköves utcáin, bepillantást nyerhet az arénákban zajló véres gladiátorjátékokba és a paloták falai mögött zajló politikai játszmákba, valamint megtapasztalhatja a pestis és a barbárok pusztításának következményeit, melyek mind a polgárságot, mind az arisztokráciát sújtották.

Steven Saylor: Dominus by AgaveKonyvek

Dominus közel 500 oldala valamivel több mint 200 év történetét meséli el, egy olyan korét, mely alapjaiban változtatta meg az éra és a ma élő emberek mindennapjait. Steven Saylor az istenek szerepén keresztül vizsgálja a politika és a felbukkanó, majd egyre erősebbé váló kereszténység kapcsolatát, ami a Római Birodalom utolsó évszázadainak egyik legfontosabb kérdése volt. A könyv bár vastag, kifejezetten olvastatja magát, noha az író néha elveti a sulykot, és egy-egy szereplőnek és őrületének több tucatnyi oldalt szentel, míg egyes gyilkosságokat, utódlásokat, politikai csatározásokat elintéz egy-két oldallal.

Ennek ellenére minden történelemrajongónak kötelező olvasmány a Dominus, ami Steven Saylor Róma-trilógiájának befejező regényeként funkciónál. Ettől azonban nem kell megijedni, hiszen a Dominus önállóan is megállja a helyét, ugyanakkor a teljes élményért érdemes beszerezni a Róma és a Birodalom című könyveket is. Steven Saylor legújabb könyvével bebizonyította, hogy tucatnyi Roma Sub Rosa regény után is tud újat mondani Róma történetéről, teszi mindezt a maga olvasmányos módján, úgy hogy két-három este alatt a könyv végére lehet érni: ezért pedig csak dícséret illeti az írót.

  • Regény címe: Dominus
  • Kiadó: Agave könyvek
  • Ára: 4485 Ft (Akciósan az Agave honlapjáról, egyébként 5980 Ft)