A Lovecraft földjén regényként szerintem sokkal jobban működött és sokkal jobb is volt, mint a történetét teljesen más irányba terelő, abszolút modern közéleti kérdéseket feszegető és néhol szerintem direkt konfliktust generáló tévésorozat. Hogy miért mondom mindezt? Mert azt a könyvet is Matt Ruffnak köszönhetjük, akinek írói vénája ott elég erősen megcsillant, így kifejezetten kíváncsi lettem a kicsit Ready Player One-utánérzésnek tűnő 88 név fülszövegét olvasva. Gyorsan neki is estem, és közben egy csomó meglepetés ért.

Serpa-kaland

John Chu egy átlagos fiatalember lenne, ha éppen nem közismert serpaként tengetné mindennapjait. Hogy mi az a serpa? Nos, olyan személy, aki a virtuális térben másokat vezet és segít, akár az MMO-k legnagyobb és legveszélyesebb küldetéseinek közepén is, hogy szolgálataiért természetesen kellő mennyiségű pénzforráshoz jusson. Így aztán abszolút kezdőként is bárki átélheti a legkeményebb raideket és bossokat, hiszen John és társai a legfejlettebb karakterekkel és legjobb felszereléssel várják ügyfeleiket, akiket aztán minden tudásukkal támogatnak. Óriási sárkányok, farmolás, OP eszközök/kincsek begyűjtése, űrháború… semmi nem lehetetlen.

agave-pcguru-konyvkritika-matt-ruff-88-nev.jpg

Egészen addig, míg Johnt fel nem keresi két titokzatos alak, Smith és a felettese, Mr. Jones, aki teljes inkognitóban szeretné megtapasztalni az online játékok, MMO-k legteljesebb felhozatalát, azok minden titkát. Ezért busás összeg, de számos zavaró tényező is jár, mint például a teljes megfigyelés, ami a bekapcsolódó barátokra is vonatkozik. Még szerencse, hogy John szülei jártasak a katonai világban és a bűnüldözésben/rendfenntartásban, így némi segítséget tudnak nyújtani a fiúnak, aki egyre inkább belegubancolódik a fura ügybe, ami egy idő után már nemcsak a virtuális, de a valós életét is veszélyezteti.  

Felemás eredmény

Matt Ruff ezúttal is kellően stílusosan és olvasmányosan ír, története elég jól indul, majd számos ponton olyan élményeket hoz, amik gamerként minimum megmosolyogtatják az embert. Hiszen elég hiteles módon kerülünk a jövő online játékainak világába, már ami az alapokat és megszokott elemeket illeti, de kis gyorstalpalót is kapunk az eltelt évek változásairól, sőt még a korszak szexuális aktivitását is megismerjük, a dugás minden csínjával-bínjával, ami azért néhol meglehetősen lazán vagy éppen közönségesen van szemléltetve… vérmérséklettől függően.

Ettől függetlenül egy Ready Player One-light sejlik fel az olvasó előtt, ami idővel egy kellemesnek ígérkező politikai krimivé/thrillerré alakul. Majd a végén az egész összeomlik és egy olyan suta, logikátlan, de minimum abszolút pszichopata és groteszk magyarázatot kap, teljesen feleslegesen odaerőltetett elemekkel, hogy az kimondottan zavart. Biztos lesz, akit ez nem izgat, főleg, hogy a regény kétharmada kifejezetten jó és érdekes, emellett az ára is egészen baráti, de a vége számomra abszolút csalódás, amit nem is annyira tudok hova tenni. Kár érte, mert ígéretesnek tűnt, de úgy tűnik, hogy az első Ready Player One marad továbbra is a műfaj kiemelkedő darabja. 

  • Regény címe: 88 név
  • Kiadó: Agave Könyvek
  • Ára: 2610 forint (akciósan az Agave honlapjáról, egyébként 3480 forint)