Mi a leadben említett borzongás oka? Az, hogy tulajdonképpen ez a könyv bezony erről szól. Azaz sok minden másról is, de bennem elsősorban ez a vonal hagyott maradandó és még most, a cikk írása közben is élénk nyomot. A szereplők ugyanis itt élnek közöttünk: megannyi gyarló ember, rengeteg elfojtással, sunyisággal, gyávasággal és bizonyítási vággyal. Kényelmetlenül ismerős frizurák ezek, és hasonlóan bizsergető érzést kelt – a rosszabbik fajtából –, amikor a könyv elolvasása után azonnal beugrik a Zuckerberg-univerzum belengetett újdonsága, amitől rögtön összeszorul a gyomrunk. Biztos, hogy ez jó ötlet? És maga az alaphelyzet is milyen már: bent rekedni valahol, ismert cél nélkül, aztán csak benne lenni? Nem ismerős ez valahonnan, kék-fehér háttérrel, rengeteg képernyőidővel, lájkokkal és szívecskékkel?

philipkdick-ahalalutvesztojeb1.jpg

Ezek a kérdések a könyv kétszeri elolvasása után is megmaradtak bennem. Mert ugye mi baj lehet abból, ha egy ismeretlen bolygón összezárunk egy tucatnyi embert, akikről igen hamar kiderül, hogy finoman szólva nem a legélesebb kések a fiókban, sem tudás, sem képességek, sem érzelmi intelligencia terén? Na, ugye. Még egyszer mondom, egy 1970-es kötetet olvasunk, és itt szeretném virtuális kalapom megemelni a szerző, Philip K. Dick előtt, mert ugyan a könyv a fülszöveg szerint „egyszerre metafizikai thriller és az istenség természetéről való elmélkedés”, de szerény véleményem szerint ennek első része miatt lett igazán ütős a regény. Lehet, a másodiktól engem elzárt a saját viszonyom a valláshoz (amolyan magam módján hívő katolikus vagyok), de az is lehet, kell még kicsit ülepednie bennem az olvasottaknak. 

Persze az igazán lehengerlő élményhez sokat hozzátett a regény lezárása. Ritkán van ilyen intenzív "éseztígyhogy"élményem. Utoljára a Lukjanyenko-féle Őrség-sorozat utolsó fejezete okozott ilyen máig feldolgozásra váró traumát, de itt és most, 2021 végén csúnyán beütött az utolsó két fejezet. Ami pedig még rosszabb: megijesztett. Komolyan ezt akarjuk? Oké, hogy ez egy sci-fibe ültetett metaizé, de nem lehet egyszerűen nem átültetni az olvasottakat-befogadottakat 2021-re, meg persze a közeljövőre.

Komolyan ezt akarjuk? És Te, kedves olvasó? Bevállalod?

  • Regény címe: A halál útvesztője
  • Szerző: Philip K. Dick
  • Kiadó: Agave Könyvek
  • Ára: 2460 forint (akciósan az Agave honlapjáról, egyébként 3280 forint)