Hogy a Földnek, de legalábbis civilizációnknak egyszer vége lesz, az nem is kérdéses, már-már elkerülhetetlen, amit a különböző művészek, szerzők az utóbbi időben igyekeznek előre levetíteni, bemutatni. Csak az elmúlt félévben legalább 5 olyan regénnyel és filmmel találkoztam, ami egy elképzelt “világvégét” mutat be, és bizony a világsikert hozó A marsi írójának legújabb könyve is ezt a vonalat folytatja. Más kérdés, hogy itt még komolyabb témák húzódnak a háttérben. Na, nem mintha néhány milliárd ember élete és halála nem lenne elég komoly...    

Asztrofág-us

A sztori főhőse Ryland Grace, aki egyedül találja magát az űrben, majd ahogy a kihalt hajón próbálja felidézni nevét, személyazonosságát, múltját, egyre közelebb kerülünk a krízishez, mely végül egy tanárt a biztos halálba indított, hátha így sikerül megmenteni a Föld lakosságát. Feltűnt ugyanis egy asztrofág nevű élőlény, mely lényegében felzabálja a napot, ezzel megállíthatatlan károsodást okozva a földi életnek. A regény tehát valójában két irányba halad: egyik oldalról elmeséli, hogy hősünk hogyan jutott el idáig, másikról pedig magát a küldetést mutatja be, hiszen emberünk végül sokkal többet talál a csillagok között, mint azt elsőre bárki remélte volna. És igazából itt jön a történet legjobb része. 

fumax-a-hail-mary-kuldetes-pcguru-1.jpg

Nemcsak sci-fi-rajongóknak

Nem kertelek, a sci-fiért annyira nem rajongok. Mármint az igazi, keményvonalas sci-fiért. És számomra Andy Weir regénye egyértelműen az, amit csak és kizárólag azért vállaltam be, mert a kiadó ódákat zengett róla. Hozzáteszem: jogosan. Nem azt mondom, hogy aki a műfajtól idegenkedik, az ezzel fogja megszeretni, mert nem. Az 512 oldalas, nem éppen rövid alkotással saját sebességemhez képest viszonylag lassan haladtam, időnként szünetet kellett beiktatnom. És nem emiatt fogok további sci-fiket olvasni, az is biztos. De ettől függetlenül mondom: A Hail Mary-küldetés remek írás, aminek a stílusa ugyan nem formabontó, a szerző korábbi címeit követően nem is egyedi, hiszen még karakter szintjén is megmaradt a saját vonalán, de mégis, mind az egyedül maradt főhős visszaemlékezése, mind a későbbi, tudományos kísérletekkel a kiutat kereső szegmens egyaránt nagyszerű. Sőt, ez utóbbi miatt már érdemes elolvasni a teljes hosszt, még a tudományos ismeretek hiányában is. Bár a legtöbb karakter eléggé 2D-s, maga a leírás, a párbeszédek megfogalmazása egyértelműen minőségi munkát takar, ami nemcsak a sci-fi-rajongóknak, de nekik mindenképpen szól, miközben néha popkulturális utalásokat is kapunk, egy helyen pedig mintha az Agymenők elevenedne meg (vagy a tudósok tényleg ilyen szürreális módon élik meg a szexualitásukat). És ami a legfontosabb: abszolút hihető sztoriról van szó, ami egy minőségi, szépen szerkesztett, keményfedeles regény formájában látott napvilágot. Tessék beleolvasni, aztán, ha tetszett, nekiállni a teljes műnek!    

  • Regény címe: A Hail Mary-küldetés
  • Kiadó: Fumax SF Extra
  • Ára: 4395 forint (akciósan a Fumax honlapjáról, egyébként 5495 forint)