Jön a Transformers, jön a Transmetropolitan második kötete, avagy a Fumax láthatóan nem bír leállni, így a képregény-rajongók legnagyobb örömére bőven van és lesz is mit olvasni, még akkor is, ha más kiadókkal nem számolunk. Persze miért ne számolnánk, de az biztos, hogy lassan az a mérvadó, hogy mit hoz a Fumax, ha pedig a pénztárca bír mást is, lehet tervezgetni, mi fér még bele. Merthogy az “igényes olvasóknak” jelzés nemcsak marketing, pláne akkor nem, amikor egyszerre érhető el a következő Gaiman-kötet vagy éppen az X-Men-sztorikat fenekestül felforgató Xavier világa. De kezdjük az elején...

Neil Gaiman DC-univerzuma

  • Író: Neil Gaiman
  • Rajz: Andy Kubert és mások
  • Oldalszám: 216
  • Ár: 7495 Ft (a kiadó webshopjából olcsóbban megvásárolható)

A Sandman-kötetekről már áradoztam egy sort, aki pedig ismeri Neil Gaiman szériáját, az jól tudja, hogy miért. Ha pedig esetleg valaki lemaradt volna róla, akkor a népszerű író életművéből bizony bőven lehet szemezgetni a hagyományos szuperhős-vonalról is, a Fumax új kiadványa pedig ezek közül kínál egy izgalmas és változatos csokorral. Persze, ahogyan azt a cím is mutatja, a DC-vonalról szemezgetve, mely nem kizárólag Batmant helyezi előtérbe, de igen komoly sztorikkal mélyíti a Denevér élettörténetét.  Itt van például Méregcsók, aki a rácsok mögül mesterkedve próbálja behálózni azt, aki utat nyithat neki a külvilág felé, de feltűnik a színen Rébusz és Kétarc is, méghozzá eddig nem ismert történetek során. De a rövid színesek mellé egy fekete-fehér sztori is becsúszik, ami kellően szürreális ahhoz, hogy igazán megszeressék a DC-fanok, és amelyben Batman és Joker egy egyészen új oldalról mutatkozik be.  

Nem mellesleg van még itt egy igazán hajmeresztő kaland a Zöld Lámpással, de Metamorpho is feltűnik a színen, hogy a kötet végül Batman halálával érjen véget, amikor is barátai és ellenségei mind leróják tiszteletüket és megtudjuk, mi hozta el a bűnüldöző karrier végét. A maga módján mindegyik történet nagyon különleges és egyedi, akár a rajzstílusról, akár a cselekményről beszélünk, és mindegyiknél találni valami pluszt, ami emlékezetessé teszi a kis sztorikat. Olykor groteszk, olykor elvont és művészi, de mindegyik illik a DC-vonalba, a megszokott univerzumba, még ha a megszokott, legnagyobb klisék nélkül is. Ajánlott kötet ez a téma és az univerzum, valamint a szerző kedvelőinek, amihez a Fumax-minőség kiválóan asszisztál, hogy a szokatlan gyűjteményt végül Gaiman szavai és Andy Kubert vázlatai zárják.  

X-Men – Xavier világa/X hatványai

  • Író: Jonathan Hickman
  • Rajz: Pepe Larraz, R.B. Silva
  • Oldalszám: 408
  • Ár: 10 995 Ft (a kiadó webshopjából olcsóbban megvásárolható)

Az X-Men-sorozatot annak idején az egyik legkomolyabb témájú képregénynek gondoltam a mutánsok életét és szenvedéseit, üldöztetését bemutató vonalnak köszönhetően. És bár a komolyság relatív, illetve számos mű bizonyította már azóta, hogy komolyságban a képregényes műfajban sincs hiány, az még mindig áll, hogy az X-Men egy igen különleges szeletét jelenti a szuperhős alzsánernek. Számos tragikus esemény sújtotta már a mutánsok közösségét, egész népirtások, tizedelések történtek az évtizedek alatt, a Jonathan Hickman tollából született House of X és Powers of X pedig egybegyűjtve, egyetlen kötetben kínál most további fájdalmat, szenvedést, halált… és reményt. 

Több idősík és egy, a reinkarnációra képes személy. A végzetüket elkerülni képtelen mutánsok, akik végül mindig a humánok félelmeinek áldozatai lesznek. Egy professzor, aki mindig, minden körülmények között szívén viseli mindazok sorsát, akiket a “normális” társadalom kivetett magából. Ezek a vonalak, ha összekapcsolódnak, számtalan lehetőséget rejtenek magukban: akár Xavier és Magneto közös részvételét egy olyan tervben, amellyel a mutánsok szuverén otthonhoz és megingathatatlan biztonsághoz juthatnak. De mi van akkor, ha közben már készül egy borzalmas terv, egy program, ami akár a teljes ismert világot is elsöpörheti, hogy nyoma se maradjon?

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Xavier világa/X hatványai zseniális kötet, ami az elején kicsit nehezebben adja magát, mert különböző idősíkok és helyszínek között ugrándozik, elejtve számos fontos vagy kevésbé fontos információt, már-már száraz tényeket, de ezzel együtt is folyamatosan építve azt a sallangoktól nagyjából mentes, egyedi és rendkívül hatásos sztorit, amivé a 12 füzetet tartalmazó könyv válik. A második felét éjfél után sem bírtam letenni, ami sokat elmond a minőségről, miközben a szokásos Fumax-minőséget kapjuk. Kötelező olvasmány ez is a téma és az X-ek kedvelőinek, de mindenkinek érdemes elolvasnia, aki akár a sci-fi iránt is vonzódik. A megszokottnál érettebb, tartalmasabb képregényről van szó, ami ráadásul elképesztően jól is néz ki, rajzai megelevenítik a karaktereket, élettel töltik meg a teljes történetet. Polcra vele!