Akkor most jöjjenek a cyberpunk témájú kiadványok, melyekről az előző körben már szó esett, akkor azonban kifejezetten a normál képregényekre összpontosítva még kimaradtak. Merthogy a Fumax őszi kínálata erősen épített az időközben elhalasztott Cyberpunk 2077 című videójáték megjelenésére, avagy végül kicsit sikerült beelőzni a CD Projekt Red idei slágerét – de inkább előbb, mint később, legalább addig is van idő felkészülni Night Cityből. Hogy mi az a Night City? Nos, a Cyberpunk 2077 helyszíne, ahol a hackerkedés és az augmentációk beépítése mindennapos, ahogy a harc és a bandaháború is. A keményfedeles kötet pedig pontosan abban segít, hogy játékosként jobban megismerd a helyet, ahol aztán sok-sok órát fogsz eltölteni Johnny Silvehandr társaságában. 

A Cyberpunk 2077 világa

  • Író: Marcin Batylda
  • Oldalszám: 192
  • Ár: 9995 Ft (a kiadó webshopjából olcsóbban megvásárolható)

Bár kiadói szempontokból biztos nem öröm, de egyébként talán nem is akkora baj, hogy a Cyberpunk 2077 megjelenése decemberre csúszott, mert a játékosok így legalább jó alaposan belevethetik magukat a Fumax “tankönyvébe”, ami mindent bemutat Night City történelmével kapcsolatban. A gazdagon illusztrált, látszólag nem olyan vaskos, de így is kellően méretes, tartalmas és nem utolsó sorban súlyos kötet rengeteg érdekességet tartalmaz, amire összességében jó odafigyelni.

Olvashatunk például a régi USA összeomlásáról, a klímaváltozásról, a Közel-Kelet termonukleáris háborújáról, majd a 2022-től esedékes negyedik cégháborúról és az utána bekövetkező évtizedekről – amik természetesen szintén nem teltek el békésen. De a rengeteg csatázás, atrocitás és katasztrófa mellett fontos megemlíteni a technológiai változásokat, a kiberver, ezzel együtt a protézisek világát, valamint a fegyver- és járgány-típusokat, vagy éppen a modern szórakozást, ami Braindance néven új élményeket és függőségeket hozott az emberiség számára. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

De a 192 oldalba még számos további érdekesség is belefért, így a hekkeléstől kezdve a város különböző pontjainak bemutatásáig, illetve az eltérő stílusú, rejtekhelyű és habitusú bandák felsorolásáig. Mindezt nagyon szép kivitelben, mint említettem, gazdagon illusztrálva kapjuk meg, ami a kiadványt szinte kötelezővé teszi mindazoknak, akik várják már az év utolsó igazán nagy megjelenését. Nem mellesleg a CDPR, a Dark Horse és a Fumax mellett érdemes megemlíteni mcmacko kollégánk szereplését is a projektben, mint szerkesztő, amiért hatalmas kalapemelés jár.    

Transmetropolitan A teljes gyűjtemény 1.

  • Író: Warren Ellis
  • Rajzoló: Darick Robertson és Rodney Ramos
  • Oldalszám: 488
  • Ár: 11 995 Ft (a kiadó webshopjából olcsóbban megvásárolható)

De jöjjön a csúcs, avagy a cyberpunk irányzat egyik legnagyobb címe, a Transmetropolitan, Warren Ellistől. Szégyen vagy sem (megjegyzem, magam nem vagyok hatalmas követője a műfajnak), ez a mű eddig teljesen kimaradt az életemből, és az igazság az, hogy ha nincs a Fumax, ez így is marad – már csak ezért is hatalmas köszönet jár a kiadónak. Meg azért is, amilyen formában sikerült mindezt összehozni. Létezik amúgy drágább, exkluzív kivitelű, extra oldalakkal teli Limitált változat is, így a gyűjtőknek érdemes először arra ránézni, de fontos hozzátenni azt is, hogy sokaknál az a limitált széria, amit a sima kiadás mutat fel. És bár elsőre drágának tűnhet, a Transmetropolitan minden egyes forintot megér, sőt ez a kivitel és tartalmi mennyiség ennyiért lényegében ajándék, ha a normál, 80-120 oldalas, 4-5 ezer forintos köteteket vesszük alapul. Mert itt bizony közel 500 oldal jóság a jussunk, elképesztő stílusban…

Spider Jerusalemet, az egykoron világhírű, közutálatnak örvendő újságírót a hegyekbe szakadt, magányban élő hippiként ismerjük meg, ám egy szép napon utoléri a múltja, avagy egy teljesítetlen szerződése, mely szerint két könyvvel tartozik kiadójának. Mivel azonban Spider képtelen a városon kívül alkotni, vissza kell térni arra a helyre, melyet csak drogokon élve tud elviselni, ahol akár a bőrére és életére is pályázhatnak egykori ellenfelei, és ahol a bűn mindennapos, a szex csak eszköz, a test pedig egy felesleges, hátráltató tényező. A cyberpunk nagyvárosban politikai hatalmak vívják játszmáikat, a visszatérő gonzó újságíró pedig új állást szerezve pont a tökükre lép, miközben kicseszik mindenkivel, akivel csak tud. Földönkívüliek ábrázatát magára öltő kultusz, egy kiherélt és levágott farkú, bosszúszomjas rendőrkutya, egy mutáns házimacska, egy hibernált feleség levágott feje… csak néhány azok közül, akikkel Spider összeakad a 20 egybegyűjtött füzet során. 

És ez a közel 500 oldalas tartalom elképesztő mennyiség, amit alapból sokáig lehet olvasgatni, miközben a stílus egész konkrétan odaszegezi az olvasó szemét a lapokra… amiken a sajátos rajzok olyan részletekkel rendelkeznek, hogy azon vettem észre magam, amin már régóta nem: a háttérben vizslatom az apróságokat és vicces kis fricskákat, amiket sikerült elhelyezni. A Transmetropolitan nemcsak az év megjelenése itthon, de lényegében a teljes hazai képregényes kultúrában egy páratlan kiadvány, amely ugyan nem nélkülözi a trágárkodó stílust, ezt mégis rendkívül intelligens formában adja elő. Ha van képregényes Született gyilkosok vagy Trainspotting, akkor a Transmetropolitan az, amivel egyetlen gond akad csak, méghozzá az, hogy véget ér és várni kell a további kötetekre. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Képregényes és regényes fronton is kellőképpen erős a Fumax őszi kínálata, sőt még nem is ért véget az idei felhozatal, ami hamarosan további izgalmas címekkel erősödik. De lényegében tényleg csak azt tudom mondani, hogy mi, olvasók, már akkor is jól jártunk volna, ha idén csak a Transmetropolitan jelenik meg, ami szerintem elég sokat elmond a kiadvány minőségéről. Ehhez vegyük hozzá a többi, kisebb képregényt, regényt, a Cyberpunk 2077 világát bemutató albumot – és lényegében egyből elégedettek lehetünk, mert olvasással máris ki tudjuk tölteni azt a szabadidőt, ami az újabb korlátozásokkal esetleg felszabadult.