Nem nagy spoiler, de egy gigászi Transmetropolitan és egy Cyberpunk 2077-kiadvány is napvilágot látott a kiadónál, ezzel is erősítve a videójátékos megjelenést, ami végül sajnos decemberre csúszott. Mielőtt azonban a masszívabb darabokat vennénk sorra, nézzük, milyen normál képregények érkeztek a keményfedeles felhozatalba, továbbá SteelSaint a Fumax regényeibe vetette bele magát, így a Gideon kritikája a holnap kerül ki, míg a Snow Crash következő hétre várható.

Smaragdzöld tanulmány

  • Író: Neil Gaiman
  • Rajzoló: Rafael Albuquerque
  • Oldalszám: 80
  • Ár: 3995 Ft (a kiadó webshopjából olcsóbban megvásárolható)

“Csak” 80 oldal, de annál érdekesebb Neil Gaiman (Sandman, Amerikai istenek) kötete, amelyben a Baker Street-i magánnyomozót és lakótársát a viktoriánus korszak minden lényeges elemével együtt egy lovecrafti univerzummal vegyíti, ezzel egészen érdekes ízt adva a már jól ismert karaktereknek. Az ezúttal a nyomozóként és az őrnagyként ismert szereplők fontos szerepet kaptak egy megoldandó bűnügyben, mely egy nemesi sarjhoz köthető, de idővel még a kis Wiggins is benéz.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Maga a sztori nem túl összetett, inkább kikacsintásai és kevert stílusa miatt nagyon érdekes, amit Albuquerque képei tesznek még egyedibbé, illetve a fejezetek között lévő kis reklámok is csak dobnak az összképen. Ezeknél az oldalas kis szösszeneteknél a viktoriánus misztikum majd’ összes szörnyét láthatjuk új formában megelevenedni, ami aztán pláne kedves és vicces főhajtás a zsáner előtt, amit a rajongók mindenképpen értékelni fognak. De na, a Sherlock-kozmikus horror keveredés is nagyon jól áll a darabnak, igazán olvasnék a témában egy jobb novelláskötetet is, ami esetleg a kikacsintások mellett a valódi borzongást megcélozza.

Kingsman – A titkos szolgálat

  • Író: Mark Millar
  • Rajzoló: Dave Gibbons
  • Oldalszám: 160
  • Ár: 5495 Ft (a kiadó webshopjából olcsóbban megvásárolható)

Jack London egy igazi szuperkém, aki menőbb, mint James Bond, veszélyesebb, mint Nick Grabowski, de a családját senki nem válogatja meg, hősünk pedig próbál segíteni egyre mélyebbre jutó testvérén, aki egy igazi vadbarommal állt össze, valamint a lány fián. Mert Gary kezd elveszni az alvilág és a bandák mélységes posványában, így direkt jót tesz neki, amikor a rendes rokon felajánlja egy piti húzása után, hogy bejuttatja az ügynököket kiképző akadémiára. 

Úgy tűnik, hogy a fiú tehetséges, általában nagyon jól jön ki még a legkényelmetlenebb szituációkból is, erre a képességére pedig szüksége is lesz, elvégre a világnak egy igen komoly fenyegetéssel kell szembenéznie. Valakik egy tömegrendezvényen tesztelik titkos fegyverüket, ahol a tömeges házasodási ceremóniát követően a felek egyszerűen lemészárolják egymást, engedve valami belső agressziónak vagy dührohamnak, és félő, hogy mindezt az elkövető nagyban is be szeretné vetni, ami milliárdok halálát okozhatja. Ilyen helyzetben pedig természetesen a titkos ügynökök feladata, hogy rendezzék az ügyet, Garynek ebben ráadásul fontosabb szerepe lesz, mint azt bármikor gondolta volna.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A szuperkémek világát egy másik, kicsit újfajta, meglehetősen naturális oldalról bemutató Kingsman nem véltelenül lett akkora siker. Szex és vér egyaránt helyet kapott benne, így a felnőtteknek szánt jelzés is jogos, ettől függetlenül egy “könnyed” és nagyon sodró lendületű olvasmányról van szó, amibe némi horror is jutott. A rajzok nagyon jók, Dave Gibbons munkája elsőrangú, a 160 oldal pedig tele van humorral, akcióval, kikacsintásokkal és popkulturális utalásokkal, amik alaposan feldobják a sztorit. A Marvel sajnálhatja, hogy az eredetileg Nick Furynak szánt történetet a kiadó elengedte, mert kifejezetten nagyot üthetett volna, bár panaszkodni így sincs okunk. Mindenképpen ajánlott, szerintem a hármas legjobbja.

Titkos Bosszúállók

  • Író: Warren Ellis
  • Rajzoló: Jamie McKelvie, Kev Walker és mások
  • Oldalszám: 140
  • Ár: 5495 Ft (a kiadó webshopjából olcsóbban megvásárolható)

A Titkos Bosszúállók a maguk módján szintén szuperkémek, elvégre mindig ott vannak, ahol szükség van rájuk, legyen szó megmagyarázhatatlan, misztikus esetekről, időutazásról vagy éppen az Árnyéktanács titkos emberi kísérleteiről, melyek igazi szörnyetegeket szültek. Stever Rogers, Fekete Özvegy, Holdlovag és a többi Titkos Bosszúálló pedig minden esetben felderíti az eseményt és rendet rak maga után, ami sokaknál kihúzza a gyufát.

Több, egészen pontosan hat kisebb történet került a kötetbe, amiket minden esetben más rajzolt meg, ezzel meglehetősen változatossá téve a látványvilágot (ízlés kérdése, de nekem Kev Walker hagyományosabb szuperhős-prezentálási módja tetszett a legjobban). Maguk a sztorik jópofák, van olyan, ami inkább akció, vagy ami inkább sci-fi, esetleg horror, de unatkozni nagyon egyik alatt sem lehet. A 140 oldal így egészen változatos és érdekes, és bár láthatóan nem a régi, klasszikus szuperhős-képregények rajongóinak szól, néha nekik is érdemes kilépni egy kicsit a komfortzónából, amire a Titkos Bosszúállók remek lehetőséget nyújt, hiszen több irányból is megmutatja az alternatívákat. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Fumax őszi megjelenéseinek első adagja egészen változatos, de a minőség terént egyikbe sem lehet belekötni, számomra azonban egyértelműen a Kingsman a kedvenc, pedig mind a szuperhősöket, mind a lovecrafti témát nagyon szeretem. Ahogyan mindig, a kiadványok utolsó oldalain borítórajzokat és extra illusztrációkat nézhetünk meg, ezzel feltéve az i-re azt a bizonyos pontot, illetve szintén a megszokottak szerint ajánlom a vásárláshoz a kiadó saját webshopját, ahonnan mindent a hivatalos ár alatt lehet beszerezni. Hamarosan jövünk az igazi nagyágyúkkal, de addig is olvassatok sokat!