Az elmúlt hónapokban bőven volt mit bemutatni a Fumaxtól, legalábbis képregényes fronton, elvégre a kiadó igen izgalmas és minőségi kötetekkel lepte meg a panelek rajongóit. Hogy júliusra mindössze csak egy cím jutott, amiatt ne keseregjen senki, hiszen a 136 oldalba préselt, A bébi Thanosnak meg kell halnia alcímű kiadvány nem más, mint lényegében a Thanos győz folytatása, amit személy szerint a kedvenceim közé sorolok az elmúlt évek hazai kiadásai között. Az egyébként önmagában is érthető és olvasható Kozmikus Szellemlovas pedig nem hoz szégyent az előzményre, hasonlóan őrült és látványos darab.

fumax-kozmikus-szellemlovas-pcguru-1.jpg

Kozmikus Szellemlovas

  • Író: Donny Cates
  • Rajzoló: Dylan Burnett
  • Oldalszám: 136
  • Ár: 5500 Ft

Szóval ott tartunk, hogy Frank Castle éppen annak az Odinnak magyarázza tetteit, aki kimentette a semmiből, és aki hiába cselekedett vele jót. Merthogy a Galactusszal és Thanosszal, lényegében magával az ördöggel is lepaktáló fickó jelenléte csak felfordulással jár. Az egykori Megtorló ezáltal, bár egyben kitaszíttatik, de egy újabb esélyt is kap, amit alaposan kihasznál: visszatér az adott idősík egy olyan pontjára, amikor megölheti a bébi Thanost, ezzel megakadályozva a jövő (vagy múlt, ahogy vesszük…) szörnyűségeit. Azonban, ahogyan az lenni szokott, az már a kezdetektől fogva látszódik, hogy ez nem túl jó ötlet, a dolgok pedig igen gyorsan elfajulnak, ahogy Frank megpróbálja megnevelni a kölköt.

fumax-kozmikus-szellemlovas-pcguru-3.jpg

Feltűnik még a színen Galactus is, majd megjelenik egy szedett-vedett brigád az idős Kábel vezetésével, ez a Galaxis Őrzői pedig nem éppen az a banda, melyet már jól ismerünk. Ahogyan általában tudjuk, a Marvel idővonalain belül bármi megtörténhet, sőt meg is történik, nincs ez másképpen most sem, avagy még abba is bepillantást kaphatunk, milyen világ várja Castle-t, ha maga neveli fel a kis Thanost. Talán nem lepek meg senkit, ha azt mondom, hogy nem éppen tökéletes.

fumax-kozmikus-szellemlovas-pcguru-4.jpg

Annál tökéletesebb viszont maga a kötet, ami roppant látványos és szórakoztató, miközben picit sem lehet komolyan venni, hiába foglalkozik elvileg rendkívül komoly és fontos témával (mármint az univerzum és úgy összességében minden élet számára komoly és fontos). A teljes Cosmic Ghost Rider minisorozatot a Thanos Legacy című, 2018-as történet egészíti ki, így kitoldva a tartalmat. A 136 oldalon lévő sztori kimondottan szórakoztató, vicces, fordulatos, olvasatja magát, miközben Dylan Burnett képein érdemes akár hosszabban is elidőzni, annyira jók, illetve néha annyi minden történik rajtuk. Meg eleve, aki ezt a sztorivonalat kedveli, az imádni fogja a cselekményt, amihez Lunczer Gábor fordítása is csak hozzáad. 

fumax-kozmikus-szellemlovas-pcguru-5.jpg

A Kozmikus Szellemlovas tehát mindenképpen ajánlható, bár sajnos túl jó ahhoz, hogy hosszabb távra kitartani képes olvasmánnyá váljon. Mindenesetre ott a helye a polcon, a többi Fumax-kiadvány mellett, amikhez hamarosan újabbak is csatlakoznak. A Conan-sorozat például lassan biztosan bővül, ami egyértelműen öröm.