Minőségi könyvek igényes olvasóknak – hirdeti mindig a Fumax a hátoldalon, amihez minden túlzás nélkül alapot biztosít a külső, mert bár könyvet nem ítélünk borítójáról, de például eme kettősre ránézve egyből sikerül felkelteni a borzongásra, de minimum érdekességekre vágyó olvasók figyelmét. Hiszen a Madarak a dobozban közkedvelt alkotójának két újabb regénye, a Malorie (ez a megnevezett mű direkt folytatása) és a Vizsgálat egyaránt vaskos, keményfedeles formában, kimondottan mutatós borítóval látott napvilágot. Mindkettőnek van súlya, a polcon is jól mutatnak egymás mellett, avagy a külcsín terén valóban az igényességet közvetítik, innentől már csak az a kérdés, hogy belső terén hogyan teljesítenek.

Josh Malerman: Malorie

A Malorie, ahogyan már említettem, direkt folytatása a Madarak a dobozban történetének, ami már a címből is sejthető, hiszen Malorie, a főszereplő sorsát ismerhetjük meg benne. Az anyáskodó, a saját szabályaihoz mereven ragaszkodó nő és a két gyermek, Tom és Olympia az első rész történései után két évvel már egy látszólag nyugodt, átlagosabb életet él egy iskola falai között. Azonban, ahogyan mindig, ezúttal is probléma adódik, elfajulnak a dolgok, ami miatt a hármas megint menekülőre veszi a dolgot, hogy tíz év elteltével egy idegennel találkozva híreket kapjanak a külvilágból.

fumax-josh-malerman-malorie-pcguru.jpg

Bár Malorie senkiben sem bízik, nem hagyhatja figyelmen kívül a “népszámlálás” hozta információkat, ahogy a növekvő és egyre határozottabb gyerekek lázadozásait sem, ráadásul a hozzájuk került hírek alapján a nő szülei szintén a túlélők között vannak, ami reménnyel tölti el az aggódó Malorie-t. Bár az út nem veszélytelen, a hármas végül belevág az utazásba, mely rémisztő helyszíneken és helyzeteken vezet céljukig, miközben még egy működőnek mondott vasúti vonalat is útba ejtenek. Természetesen az őrületet okozó szörnyetegek még mindig az emberek között járnak, de talán náluk is sokkal rosszabbak azok a túlélők, akik nem voltak képesek ép elmével felfogni a kialakult helyzetet.

A Madarak a dobozban a Hang nélkül eltitkolt ikertestvére, melyben a lények nem a hangokra mennek rá, hanem egyszerűen mindenkiben őrületet okoznak, aki csak rájuk néz, ezzel öngyilkosságba és erőszakba kergetve a populáció nagyobb részét. Ám míg az első regény a kialakult helyzetet és közvetlen következményét mutatja be, addig a Malorie már egy egészen más világba nyújt betekintést. Itt már megszokott a lények jelenléte, a gyerekek kiváló hallásának hála igyekeznek is elkerülni őket, és bár úgy tűnik, mindent tudni róluk és módszereikről, egy eset miatt felmerül a lehetősége, hogy a szörnyetegek sokkal veszélyesebbek, mint elsőre tűnt. A találgatások, a hirtelen jött, rendkívül veszélyes utazás, illetve a szereplők kapcsolata miatt különösen izgalmas a rendkívül jó stílusban megírt, sodró és lendületes regény, amely kicsivel több mint 300 oldalon kínál újabb rejtélyeket és feszült pillanatokat. Talán nem annyira erős, mint előzménye volt, de az átlagból még így is kiemelkedik. Aki pedig kedvelte a főszereplőt, most újabb utazást tehet a társaságában, ami eleve nem utolsó szempont. Az első rész mellé kötelező feltenni. 

  • Regény címe: Malorie
  • Kiadó: Fumax
  • Ára: 3300 forint (akciósan a Fumax honlapjáról, egyébként 4095 forint)

Olvass bele:

Malorie by AgaveKonyvek

Josh Malerman: Vizsgálat

Egy torony az erdőben, elrejtve minden és mindenki elől. Egy intézet, melyben fiatalok élik mindennapjaikat. Fiatalok, akik tizenévesen távol vannak tartva minden nemiségtől és szexualitástól, hogy ezáltal sokkal jobban teljesítsenek, mint átlagos életet élő kortársaik. Ahogy megismerjük ezt a sajátos intézményt, úgy derülnek ki ezek az elméleti alapok, melyek Richard, avagy “APU” személyéhez köthetők, aki propagandával és számos manipulatív eszközzel igyekszik kordában tartani a csak ábécé-fiúknak nevezett fiatalokat. Mesterkedése általában sikerrel jár, ám két kellemetlen szituációba már sikerült belefutni, amivel A és Z kiesett a csapatból, ráadásul úgy tűnik, hogy a fiúk éppen változnak, férfiasságuk kitörni látszik, ami új kihívások elé állítja a vezetőt és az intézet személyzetét.

Köztük azt az írót, aki művészetét feledve, megrendelésre készíti regényeit, ezzel is befolyásolva a fiatalembereket, akik soha nem tapasztalták még sem a “nő” és “lány” szavakat, sem az azokhoz köthető ellenkező nem közelségét. A lázadás pedig a küszöbön áll… mind az író oldaláról, aki egyre kevésbé tud szembenézni önmagával, mind pedig a magukat is éppen felfedező, rendkívül okos fiúk részéről, pláne, miután egyikük egy hívatlan látogatóval találkozik, ezzel romba döntve mindent, amit APU olyan nehezen felépített.

fumax-josh-malerman-vizsgalat-pcguru.jpg

Elméletben nagyszerű ötlet, még ha kicsit fura is volt Stephen King Az intézet című regénye után belekezdeni, elvégre itt is, ott is fiatalokkal kísérleteznek egy eldugott objektum mélyén, fittyet hányva a gyerekek jogaira és életére. Azonban a koncepció kifejezetten érdekes a toronnyal, a rettegett “sarokkal”, ahol A és Z már odaveszett, ráadásul maga az elképzelés is bizarr a külön nevelt gyerekekkel, akik a nemiséggel soha nem találkozhatnak egy egyformaságra és propagandára építő buborékban. Mintha csak valami klasszikus disztópikus regény elevenedne újra. Sőt, tovább megyek, simán el tudnám képzelni filmként, Kubrick életművében, steril és letisztult környezettel. 

Azonban a sztori így sem az igazi. Egyfelől a fiúk egy masszába olvadva olyanok, mintha egyetlen, erősen tudathasadásos személy beszélgetne önmagával, nem érezni a karakterek közötti különbséget, plusz valahogy az egész regény erőtlennek tűnik a végére érve, nem sikerül kiaknázni a sztoriban rejlő potenciált. A Malorie után olvasva olyan érzés volt, mintha nem is egy személytől származna a két mű, pedig a végére még némi brutalitást is sikerült belekeverni a dologba. Nem mondanám rossznak a Vizsgálatot sem, sőt az alapjai kifejezetten ígéretesek, de valahogy nem emelkedik ki az átlagból, nem sikerült eléggé megfogni a karaktereket és a helyzetet, amiért nagyon kár. 

  • Regény címe: Vizsgálat
  • Kiadó: Fumax
  • Ára: 3700 forint (akciósan a Fumax honlapjáról, egyébként 4595 forint)

Összességében tehát Malerman jó író, ezt már több könyvével is bizonyította, ám személy szerint a Malorie nálam klasszisokkal jobbnak bizonyult, mind a történetmesélés, mind a figyelemfenntartás tekintetében, míg a Vizsgálat remek alapokból építkezik, de az a bizonyos torony a végére meg-megrogy a nem annyira erős összetevőknek hála. A hazai kiadás mindkét esetben rendkívül igényes, ahogy a fordítás is, emellett az is bőven benne van a pakliban, hogy más olvasó sokkal jobban élvezi a gyerekek sztoriját. Tudom, hogy sokaknak a Madarak a dobozban után már a Malorie is csalódás volt, de szerintem az mindenképpen remek olvasmány, kimondottan ajánlom a műfaj kedvelőinek. Persze csak az előzmény elolvasása után.