Az 1947-es születésű (nemsokára születésnapja lesz) Stephen Kinget sokan tartják a horror királyának. És bár vannak nagyon jó horrorregényei, ezzel a meghatározással nem mindenképpen értek egyet, pláne, hogy nálam inkább Clive Barker és Lovecraft a “király”, ellenben King elképesztően jó karakterábrázolásban és emberi drámában, ahogy thrillerben is. Hogy legutolsó regénye, Az intézet (The Institute) sem véres és kegyetlen rémisztésekkel teli sztori, abban semmi meglepő nincs, pláne, hogy az utóbbi évtizedekben azért a szerző is sokat változott. Ami azonban maradt, az a hossz és a minőség. Merthogy az új regény se nem rövid, se nem unalmas, az is biztos.

Úton

A cselekmény több szegmensre osztható. Első körben a rendőrből lett vándort, Tim Jamiesont ismerjük meg, aki egy repülőjáratot elszalasztva csak úgy megindul a vakvilágba, majd egy hirtelen érzés hatására letáborozik egy kisvárosban, hogy ott éjjeli őrként járőrözzön a rendőrség kötelékében. Sokat nem tudunk meg róla, éppen úgy lehet fanatikus sorozatgyilkos, mint jólelkű és rendes ember, mert bár a múltja beszél helyette, King regényeinél sosem tudni biztosan, mi bújik elő a szereplőkből, ha úgy hozza a sors.

az-intezet-pcguru-1.jpg

A második szálban jön a lényeg: Luke Eileen, a zseniális csodagyerek, aki különleges képességekkel is rendelkezik, majd egy éjszaka közepén a szüleit lemészárolják otthonukban, hogy a fiút elrabolják és egy intézetbe dugják. Ez az intézet azonban, ahogyan az sejthető, más mint a többi, avagy itt a gyerekek foglyok, méghozzá állandóan atrocitásnak és kísérleteknek kitett foglyok, akik meg sem tudják védeni magukat, miközben senki nem nézi az érdekeiket. És ez még a szerencsésebbek sorsa, hiszen a szerencsétlenebbek a rettegett hátsó részlegbe kerülnek, ahonnan még senki sem jött vissza. Luke-nak és kis barátainak össze kell fogniuk, hogy a harmadik szegmensben valamilyen módon összefonódjon Tim és a kisfiú sorsa, ezzel pedig lezárásához érkezzen a történet.

Királyi olvasmány

Egy ideje már nem olvastam Kinget, de olyan volt nekiülni a közel 500 oldalas Az intézetnek, mintha egy régen látott ismerőssel leülve hallgatnám a meséjét. Ha azt mondom, hogy King nem a horror királya (ismételten szerintem), az a képességeit tekintve semmiféle pejoratív jelzőt nem takar, ezt pedig az aktuális regény is bizonyítja. Sodró, lendületes és érdekes olvasmány, remek karakterekkel, miközben végig sikerül fenntartani az érdeklődést a kisebb csavarokkal és az intézmény újabb és újabb titkának bemutatásával. A sztori ugyan részleteiben ismerős lehet a Tűzgyújtótól az X-Menen át egészen a Lostig, de mégis végig van egy egyedi íze, ami miatt nem tűnik másolatnak, sőt King még egy kicsit viccelődik is a korábbi műveire való kikacsintással. A lezárás ismeretében pedig azt mondom, mindenképpen érdemes végigolvasni, mert elég érdekes a befejezés, nekem kifejezetten tetszett.

tortura-pcguru-1.jpg

Tortúrának kitéve

Ha pedig Stephen King, mindenképpen megérdemel egy kis kitérőt, hogy a szerző egyik legjobb és legismertebb műve is újra megjelent, a Tortúra, amely a színpadtól kezdve a nagyvászonig mindenhova ellátogatott már, méghozzá nem véletlenül. A Rob Reiner rendezte film (Kathy Bates és James Caan főszereplésével) eleve ott van a legjobb adaptációk között, de ehhez kellett egy remek regény. Merthogy a Tortúra az. Nem kifejezetten horror, inkább egy feszült thriller egy egyszerűen felépített kamaradrámába öntve, melynél két erős karakter és két eltérő szemlélet/akarat feszül egymásnak a szellemi és fizikai harcok során. Egyben bemutatja azt is, hogy a rajongás és az elvárások együttese mennyire súlyos teherré válhat egy művész életében. Akár túlontúl súlyossá. Emiatt is olyan erős a regény, ami az író egy sötét időszakában születve került be sokak örökös kedvencei közé, így aki még nem találkozott vele (vagy valamiért nem rendelkezik korábbi kiadással), az mindenképpen csapjon le a mostani megjelenésre. 

jade-varos-pcguru-1.jpg

Az Európa Könyvkiadónál természetesen számos más, rendkívül izgalmas könyv megtalálható, például a fantasy-valóság keverésével született urban fantasy sorozat, a Zöldcsont-saga első kötete, a Jáde város, ami több mint 500 oldalon kínál érdekes és szórakoztató olvasnivalót. De ezen kívül is érdemes megnézni a felhozatalt, merthogy egy jó regény mellé leülni továbbra is remek program, márpedig az ősz közeledtével ez különösen fontossá válhat.

  • Regény címe: Az intézet
  • Kiadó: Európa Könyvkiadó
  • Ára: 4999 forint