Matt Ruff regénye egyöntetű kritikai sikernek számít, nem véletlen, hogy a 2016-os mű az HBO megfilmesítésének hála már a sokadik részénél tart, azonban sokak számára lényegesebb lehet, hogy végre az írott verzió is elérhető, mely néhány hete az Agave Könyvek kiadásában jelent meg. Nem is akárhogyan, de erről inkább majd később, most nézzük meg, mit is takar a Lovecraft földjén elnevezés, illetve milyen maga a regény, amiből a sorozat is készült. 

Jim Crow bekaphatja

A történet Atticus Turner hazatérésével nyit, aki kicsivel a háború után, apja levelének és invitálásának nyomán, a családi vérvonal letisztázásának reményében Chicago felé veszi az irányt. Édesapja azonban szőrén-szálán eltűnt egy idegennel, a nyomok pedig Ardhamba, egy rejtélyes kisvárosba vezetnek, melynek környékét maximálisan uralják a színesbőrűeket hátrányos helyzetben tartó Jim Crow-törvények, valamint a rasszista helyiek. Éppen emiatt kalandos az utazás, melyen Atticushoz csatlakozik a nagybácsi, George, aki a Néger útikönyv szerkesztőjeként így akar további ismereteket szerezni, valamint Letitia, aki a fiatalember gyermekkori barátja. Innen indul a sztori, amely először csak egy sötét erdőbe, valamint egy ősi szektához, később pedig számtalan más rejtélyhez vezeti el hőseinket.

9789634195818.jpg

Ebből kifolyólag a regény első, nagyobb lélegzetvételű szegmensét követően a fejezetek lényegében kisebb, eltérő sztorik, melyeknél a kapcsolódási pontot Atticus és társasága, valamint a Braithwhite-család és annak titokzatos gyülekezete jelenti. Ezekből kiindulva juthatunk el kísértetházba, obszervatóriumba, és ismerkedhetünk meg közben mindenféle másvilági erővel, esetleg új világokkal. Mivel pedig az írásmód lendületes, olvasmányos, illetve egy-egy szála kimondottan izgalmas, nem is csoda a nagy siker, illetve a mozgóképes feldolgozás.

Nem akármilyen izgalmak

Kezdjük a külsővel. Könyvet nem ítélünk borítójáról, de a Lovecraft földjén keményfedeles hazai kiadása valami álomszép, amit a képek egyetlen esetben sem adnak át. Jó kézbe venni, ránézni, a majdnem 400 oldalas iromány pedig csak hab a tortán. Igazság szerint az ismerkedésünk nem indult jól, mert az első oldalakon úgy éreztem, hogy vagy az eredeti írás, vagy a fordítás minősége nem stimmel a rendkívül egyszerű mondatokkal, tagolással, de ebből 10-20 oldal után semmi nem marad, csak némi erőltetett és felesleges névelőhasználat, valamint az izgalmas sztori élvezete.

Utóbbi pedig valóban kiemelkedően szórakoztató a kisebb szegmensekkel, amik a gótikus horrort és Lovecraftot egyaránt megidézik, emellett nem erőltetik, inkább csak bemutatják az ötvenes évek rasszizmusának témáját, számos ponton teljesen más élményt nyújtva, mint az HBO sorozata. Azzal ugyanis sokszor köszönő viszonyban sincs az írott mű, ami messze izgalmasabb és minőségibb a feldolgozásnál. Más a szereplők neve, neme, máshogyan halad a sztori, mások a viszonyok és időnként teljesen más a cselekmény is, az eltérések pedig mind a regény előnyére válnak. Ennek hála, akik az HBO sorozatában csalódtak, azok is nyugodtan álljanak neki a regénynek, akiknek pedig a tévés változat eleve bejött, csak még jobban járhatnak a könyv elolvasásával. Ezzel a külsővel és izgalmas, változatos tartalommal a Lovecraft földjén az év egyik legfontosabb hazai megjelenése a műfajban, miközben már csak azért is elismerően csettintek, mert nem gondoltam volna, hogy egyetlen, koherens műben olvashatok majd egy rémisztő, kísértetjárta házról és a kozmikus horrorról. 

  • Regény címe: Lovecraft földjén
  • Kiadó: Agave Könyvek
  • Ára: 3735 forint (akciósan az Agave honlapjáról, egyébként 4980 forint)