Folytatjuk Európa Könyvkiadós bemutatóink sorát, melyek között utoljára Christopher Paolini és Stephen King nevével találkozhattatok. És hogy milyen a mostani felhozatal? Alaszkai élet és vérivás, egy erőszaktevő betörő, akinek évtizedeken át nem akadtak nyomára… erős kezdés a következő könyvajánlókhoz, amiből rengeteg pozitívum következhetne. Következhetne, mert a lehetőségeket nem minden esetben sikerült kiaknázni, így az eredmény felemás, de legalábbis megosztó, viszont még így is nyugodtan ajánlható a páros egyik fele, ami összességében nem olyan rossz eredmény.  

europa-oszton-pcguru.jpg

Jamey Bradbury: Ösztön

A Brontë nővérek és Stephen King találkozása – olvasható a hangzatos idézet a borítón, ami után az ember nagy lelkesedéssel veti bele magát az erőteljes és izgalmas thrillernek mondott történetbe, amely az elmondások alapján Jack Londont is megidézi. Részben jogosan, elvégre a főszereplő, Tracy, az alaszkai mindennapos életet mutatja be egy csonka család egyik gyermekeként, aki édesanyja elvesztése után nehezen küzd meg a kihívásokkal és bukkanókkal. A lány édesapja, az anyagi gondok miatt visszalépett szánhúzó nyomdokaiba szeretne lépni, de miután az iskolából kicsapták, minden esélyét elvesztette a borsos nevezési díjjal rendelkező versenyeken való részvételre. 

Éppen ezért jön jókor a megszokott erdei portyázásai egyikén, hogy miután egy idegennel összeakad (aki aztán kórházba kerül), elhagyatott zsákra lel, ami tele van pénzzel. A kérdés már csak az, hogy a meglepetésszerűen rátámadó férfi hagyta el a táskát? Vagy a hamarosan megjelenő, a család életébe befurakodó másik fiatalember, aki láthatóan titkol valamit? Mindez már csak azért is fontos, mert Tracynek is megvannak a maga titkai, ezzel együtt pedig a speciális képessége, amit kizárólag anyja ismert. Mert a lány megszállottan vonzódik a vérhez, ha pedig iszik belőle, érzéseket vesz át a gazdatesttől. Édesanyja egyetlen szabálya pedig az volt: bármit megtehet, csak emberi vért ne ontson. Amit a kialakuló helyzetben talán nehezebb betartani, mint azt gondonánk.  

Nos, mindez akár érdekes téma is lehetne, amiből lehet építkezni egy izgalmas és érdekfeszítő thrillerhez. De az Ösztön beéri annyival, hogy egy tini fanfiction stílusában íródva átlagos helyzeteket mutat be némi drámával és a misztikum/thriller lehetőségével nyakon öntve. Mivel több mint száz oldalt lapozunk addig, míg a tényleges problémák és képességek napirendre kerülnek, közben pedig olyan, mintha egy tiniregényt olvasnánk, meglehetősen nehéz vérfagyasztó thrillerként gondolni az elbeszélésre. Stephen Kingtől elképesztően messze van a végeredmény, ami inkább egy könnyedebb dráma az alaszkai életről, olyan nehézségekkel, mint az, hogy egy főztöt akár 3 napig is ehet a család – ami így Magyarországon azért, na, kicsit megmosolyogtató problémának tűnik, ha átlag háztartások szemszögéből nézzük a dolgot. Egy-egy csavar is ismerős máshonnan, egészen más izgalmakat várna az ember, a legerősebb pedig az anya-lánya kapcsolati vonal, ami tényleges drámát hoz a történetbe, az elvesztés érzetével és annak minden fájdalmával. Amúgy pedig Nyers-light is lehetne a sztori, csak ugye a francia újhullámos horror picit más megközelítésből ment neki a témának. Kár érte, mert nem rossz, de semmi igazán különleges nincs benne (legalább a szánhúzás kapcsán megtudhatunk érdekességeket), pedig sokkal többet is ki lehetett volna hozni a koncepcióból. 

  • Regény címe: Ösztön
  • Kiadó: Európa Könyvkiadó
  • Ára: 3374 forint (akciósan az Európa honlapjáról, egyébként 4499 forint)

europa-eltunok-a-sotetben-pcguru.jpg

Michelle McNamara: Eltűnök a sötétben

Mi lehet szörnyűbb, mint a valós tragédia? Pláne, ha egy olyan erőszaktevőről és gyilkosról van szó, aki bűntetlenül bántalmazott másokat? A hetvenes években akcióba lépő, majd sok éven át rendre felbukkanó, Kaliforniai Gyilkosnak nevezett elkövető soha nem akadt a rendőrség horgára, ezért és gyermekkori emlékei miatt Michelle McNamara írónő, egy ismert színész felesége, elképesztő megszállottsággal állt neki a múltban kutakodni, hogy a hetvenes és nyolcvanas években aktív bűnöző nyomára bukkanjon, de legalábbis többet derítsen ki róla. És bár az írónő a könyv befejezése előtt elhunyt, nemcsak munkája nem veszett kárba, de azt ki is egészítve végül sikerült megjelentetni, miközben az ügyet is megoldották, mikor a gyilkos végre kézre került.

Bűnügyi tényregény. Éppen olyan egyszerű teljesen elszúrni, mint amennyire könnyű (legalábbis akkor, ha tehetség is társul a kitartás mellé) valami igazán emlékezeteset alkotni a műfajban. Michelle McNamara könyve az utóbbi kategóriába esik, hiszen lendületesen és sodró módon mutatja be nemcsak az évtizedekkel ezelőtti bűncselekményeket, kimondottan a tényekre fókuszálva az olvasmányosság megtartása mellett, de személyes élményeket is belefűz. Emellé jönnek még a kapcsolódó ábrák, kapunk egy térképes és dátumokkal teli összefoglalót, mindamellett, hogy maga a bemutatott eseménysor már önmagában is éppen eléggé megrázó ahhoz, hogy nehezen tegyük le a kötetet.

McNamara regénye tehát mindenképpen érdekes és sok szempontból vérfagyasztó olvasmány. Mert hiszen itt valódi áldozatokról és elkövetőről olvashatunk, az esetek pedig annyira naturalisztikusan kerülnek bemutatásra, hogy akaratlanul is látjuk magunk előtt a szörnyűségeket. Óhatatlanul is elképzeljük, hogy hasonló esetben mit tennénk. Illetve hogyan reagálnánk, ha a közvetlen környezetünkben történne hasonló. Egyáltalán mi visz rá valakit, hogy másokkal ilyeneket tegyen? Márpedig a Kaliforniai Gyilkos nem egyedüli eset, hiszen hányszor lehetett már akár cifrább ügyekről is hallani, családon belüli zaklatással és gyilkosságokkal? Rengeteg esetben a szomszédok voltak legjobban megrökönyödve, hiszen soha nem gondolták volna az elkövetőről, hogy mire képes. Ráadásul az Eltűnök a sötétben még egy apró, de nagyon erős ténnyel teszi a szokásosnál is drámaiabbá a történetet, aminek hála a végén az sem meglepő, ha egy könnycseppet is elmorzsolunk a szemünk sarkában: ez pedig az írónő halála, ami miatt még erőteljesebb az összkép. Egyetlen emberi drámába csomagolva kapjuk meg rengeteg áldozat megpróbáltatásait. Az élet időnként nagyon fura dolgokra képes.

  • Regény címe: Eltűnök a sötétben
  • Kiadó: Európa Könyvkiadó
  • Ára: 2699 forint (akciósan az Európa honlapjáról, egyébként 4499 forint)

Mindent összegezve az Ösztön nem az a regény, amit nyugodt szívvel tudok ajánlani az olvasóknak, de ha valaki kezdő szárnypróbálgatásra kíváncsi, illetve vonzódik az alaszkai témához, a vériváshoz és a rideg természethez, az bepróbálkozhat vele. Michelle McNamara könyve viszont mindenképpen ajánlott a téma iránt érdeklődőknek, ráadásul nagyon jó áron lehet hozzájutni, ha közvetlenül a kiadótól szerezzük be. Olvasni pedig jó és érdemes, szóval hajrá, mellé még bekerülhet pár King-kötet is a kosárba.