A Fumax a Sandman és a többi nagyágyú után sem pihen, és bár a kiadó a járványhelyzet miatt az utóbbi időszakra nem kevés veszteséget könyvelhet el, láthatóan továbbra is az a cél, hogy a hazai képregényrajongók (és gamerek) minden igényét sikerüljön kielégíteni. Ezt mutatja a legújabb Batman-kötet és a Vendetta újrakiadása is (ezekről hamarosan), ahogy az aktuális cikk két szereplője, avagy a Cyberpunk 2077 világát mélyítő Trauma Team és a már Netflixen is nézhető Jupiter hagyatéka. Spoilerek nélkül: természetesen mindkettő megéri az árát.

Cyberpunk 2077: Trauma Team

  • Író: Cullen Bunn
  • Rajz: Miguel Valderrama
  • Oldalszám: 96
  • Ár: 4995 Ft (a kiadó webshopjából olcsóbban megvásárolható)

Az utczán nincs kegyelem, ahogy azt sok-sok Facebook-harczos is az internetek kötáblájába véste már, így a bandák uralta világban egy utolsó esély sem jár senkinek. Kivétel, ha valaki platinumkártyás ügyfél, mert akkor a kiérkező Trauma Team, az orvosokból és harcosokból álló alakulat biztosítja ezt az utolsó esélyt. Ám, ahogyan azt a Cyberpunk 2077 univerzumában már megszokhattuk, mindig van olyan bástya, aki erősebb, így az egyik kimentés során főszereplőnk, Nadia is majdnem otthagyta a fogát. Bár társait elvesztette, mindez a munkáját nem befolyásolta, sőt hamarosan vissza is engedik a szolgálatba, hogy új csapatával egyből egy újabb nehéz esetre kapja a hívást. Azonban kiderül, hogy a platinumkártya pont ahhoz tartozik, aki korábban az életükre tört. Ilyenkor vajon mit fedez még a biztosítás?

A Trauma Team egy elég rövid, de annál mozgalmasabb, intenzívebb kötet, ami ugyan fordít némi időt a karakter bemutatására, múltja egy szeletének tisztázására, a középpontban az akció áll, mialatt az emberek csak úgy hullanak, mint a legyek. Vérből és cafatokból tehát jut bőven, ahogy kétségekből is… elvégre a Trauma Team tagjai nem lelkiznek, nem gondolkoznak, hanem elvégzik a feladatot. Csak ugye ez nem mindig sikerült. Emiatt is olyan élvezetes a 4 füzetet és borítókat tartalmazó kötet, ami a válaszokat az olvasóra bízza, viszont vizuálisan minden igényt kielégít. Már a kiadvány külseje is igen mutatós, de a beltartalom önmagáért beszél. A cyberpunk világ szinte mozgó rajzfilmként elevenedik meg az oldalakon, színes és vérbő formában, ami felettébb szórakoztató, azoknak pedig kimondottan ajánlott, akik a CDPR játékának hála beleszerettek ebbe a sajátos univerzumba, és szeretnének egy extra kalandot, ezúttal képregényes formában.  

Jupiter hagyatéka

  • Író: Mark Millar
  • Rajz: Frank Quitely
  • Oldalszám: 248
  • Ár: 8495 Ft (a kiadó webshopjából olcsóbban megvásárolható)

A DC és a Marvel után a szuperhősök világát alaposan kiforgató és más irányba terelő Mark Millart a Kick-Ass és a Jupiter hagyatéka végérvényesen a kiemelt alkotók panteonjába terelte, utóbbi pedig végre itthon is elérhető, nem is akárhogy, hanem egy vaskos, 248 oldalas kötet képében. A Jupiter hagyatékának története 1932-ben, egy testvérpárral és egy összeválogatott csapattal indul, akik egy álomkép nyomán egy addig ismeretlen szigetet keresnek, melyen elképzelhetetlen hatalomhoz jutnak, hogy Amerikát és népét megmentsék, a világot pedig jobb hellyé tegyék. Ez egy darabig működik is, ám a világ változik. A fiatal szuperhősök megöregednek, gyermekeik születnek, akik egészen más szemmel tekintenek ajándékba kapott képességeikre és mindenképpen könnyebb, de kihívásokban így sem szűkölködő életükre. És bár az öreg Utópia jót akar, jó irányba akarja vinni családját és csapatát, nem mindenki ért vele egyet, hiszen aki rosszban sántikál, a maga pecsenyéjét sütögetné, az utasításait és elvárásait zsarnokoskodásnak gondolja. Éppen ebből indul igen hamar a konfliktus, melynek során a valódi szuperhősökkel a saját társaik végeznek, majd egytől egyig igyekeznek levadászni és ártalmatlanná tenni mindazokat, akik bármilyen akadályt jelenthetnek tervük végrehajtásában.

Persze, ahogy mindig, most is van, akinek sikerül meghúznia magát, évekkel később pedig egy apró kis szikra lobbantja lángra az addigra már globálisan is működő, elnyomó hatalommal szembeni ellenállást. A kérdés az, hogy a legnagyobb erejű szuperhős és családja halála után ki jelenthet még komoly kihívást az árulókkal szemben? Ha pedig a hősök tartják rettegésben az emberiséget, akkor kire számíthatnak az elnyomottak, ki mentheti meg őket? Talán a szuperbűnözők?  

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Mark Millar már a Kick-Ass esetében sem a megszokott húrokat pengette, és bár a Jupiter hagyatéka a történet indulásakor még valahol kapcsolódik a régi hagyományokhoz, a véres leszámolás fordulópontja alaposan kiforgatja a jól ismert sémákat. Hogy ki a jó és ki a rossz, az idővel kérdésessé válik, noha az egyértelmű, hogy a pokolba vezető út köztudottan jószándékkal van kikövezve. Ha pedig ez a jószándék némi önimádattal és elfajzott ideákkal van nyakon öntve, akkor a világot már sajnos kevesen menthetik meg a pusztulástól. A Jupiter hagyatéka azonban megmutatja, hogy még erre is van esély, akár az utolsó pillanatban is, ami brutális harcok, izgalmas karakter, nagyszerű rajzok és számos emlékezetes jelenet során elevenedik meg szemünk előtt. A vaskos kötetnek (majdnem) minden képregényrajongó polcán ott a helye – a majdnem azért került be, mert természetesen ez sem tetszhet mindenkinek , ezzel pedig a Fumax tovább növelte az itthon is elérhető “kötelezők” listáján lévők számát, így abszolút élen járva a témában. A Vol 1. és Vol 2. minisorozatokat tartalmazó könyv valakinek talán durva lehet, de akik Mark Millar erőszakosabb stílusától nem riadnak vissza, azok egy újabb kedvencre lelhetnek.