Te is. Én is. A szüleim is. És az egészben az a legborzasztóbb… hogy nem is borzasztó. Olyan természetes, ahogyan Octavia E. Butler az orrunk elé borítja a saját szemetünket. Persze, oké, ez „csak” egy regény, disztópia, de tulajdonképpen nem is az. „A disztópia valamilyen, a jelenleginél rosszabb világ/társadalom víziója”, mondja ezt mindannyiunk tudásának buzgón csobogó forrása, a Wikipedia. De mi van, ha tulajdonképpen már most arrafelé tartunk, ahol a könyv kezdődik?

20210908a-magveto-peldazata.jpg

A túlélés törvényei

Baj, nagy baj. A kötet főhőse, az afroamerikai gyökerekkel rendelkező Lauren Oya Olamina egy lelkész kamasz lánya. 2024-ben járunk, kényelmetlenül közel – és az Amerikai Egyesült Államok, legalábbis amit mi annak ismerünk, megszűnt. Fallal körbevett, kisebb-nagyobb lakóközösségek állnak csalóka védelmet nyújtva a benne élőknek, már ha a mi szemünkben (disclaimer: saját kertes házamban lakok, értelmes munkám van, amiből megélek, és még néha nagyon szeretem is) életnek lehet ezt nevezni. Egy ilyen, apró közösségbe vezet el minket Lauren élete, s mutatja be szépen, precízen, fájdalmas pontossággal, hogyan bomlik fel és semmisül meg még ez a maradék kötelék-biztonság-élet is, és a maroknyi túlélő hogyan kénytelen vándorútra kelni, a Falakon Túlra, ahol nincs szabály, ahol minden lehetséges és minden meg is történik – döntő többségében erőszakos és/vagy mocskos módon. Ezer halál vár Laurenre és a közösség megsemmisülését túlélő társaira, és ez annál is nehezebb neki, mert a szülésbe belehaló anyja kábszerfüggő volt, emiatt pedig maradandó károsodást szenvedett magzata is: a lány képes érezni mások fájdalmát.

Ez, mondjuk, egy-egy emberölésnél eléggé nehezíti az életét, mert barátaim, itt a bárány is gyilkol, hiszen a túlélés a tét. A különleges lelkészlány másképp is különleges: nemcsak végtelenül makacs, de tudatosan felkészül a jövőre, hiszen már korábban felismeri, hogy közösségük halálra van ítélve. A földi pokolban azonban akad egy halovány reménysugár, de olyan halovány, hogy ehhez képest Frodónak vajsima útja volt Mordorig. Egy mag, magocska, a Földmag. Ebből sarjadhat ki a Föld jövője, a túlélés, nemcsak neki és lassan bővülő csapatának, de az egész emberiségnek. Lauren nem Jézus vagy Buddha: semmi varázsos-spirituális direkt aura nem veszi körbe, éppen ezért a szó minden értelmében élő személyiség. Káromkodik, szeretkezik, öl és segít. Mikor mi kell, de a gondolataitól, a vezérsugarától sosem fordul el. Istene sem jóságos vagy bosszúálló: van, de az őt elfogadótól függ, mire használja. Isten = eszköz. Csak ajánlani tudom a könyvet, és ha elolvastad, remélem, más szemmel nézel körül majd magad is a téged körbevevő világban.

  • A kötet címe: A magvető példázata
  • Kiadó: Agave
  • Ára: 2760 forint (akciósan az Agave honlapjáról, egyébként 3680 forint)