A Jack Ketchum nevet csak írói álnévként használó szerző regénye legendásan megrázó és kemény olvasmány, amiről már maga Stephen King is elismerően nyilatkozott, ráadásul ebből a klasszikusból film is készült, ami képes volt újra felhívni rá a figyelmet. Hogy az Agave egy újrakiadással egy fiatalabb generációnak is elhozta ezt az "élményt", az mindenképpen becsülendő, elvégre némileg spoileresen, de muszáj megjegyezni, hogy aki szeret olvasni, annak a polcáról nem hiányozhat ez a kötet sem. Illetve már-már kötelező jelleggel érdemes elolvasni, hogy mindenki átérezze, hogyan nem szabad sodródni az árral, miképpen nem szabad engedni mások nyomásának, és alapvetően mi az, amit nem teszünk meg embertársainkkal. Hogy ehhez egy tragédia a legegyenesebb út, az sokat elmond, miközben ma már talán ez sem elég hatásos figyelmeztetés.

agave-jack-ketchum-a-szomszed-lany-pcguru-1.jpg

Meg

A történet az ötvenes évek Amerikájába vezeti el az olvasót, ahol a kis Davidnek még szinte fogalma sincs a világról, egyszerűen élvezi a gyerekkort és barátainak társaságát. A zsákutca kiváló helyszín ahhoz, hogy rengeteg káros befolyástól mentesen éldegéljen, különböző játékokat játsszon, amik között azért megjelennek egyre szélsőségesebbek is, méghozzá a rosszabb családban nevelkedő, más utakat járó ismerősöknek köszönhetően. De mindez fel sem tűnik a sok élmény mellett, amik közé a vurstli éppen úgy oda tartozik, mint a rákok kifogása, vagy éppen a cseperedő lányok csendes vizslatása. És ekkor érkezik a csendes közösségbe Meg és húga, Susan, mivel a lányok elvesztették szüleiket, így nagynénjükhöz kerülnek, a szomszédban élő Ruth házába.

David élete pedig egyből megváltozik a talpraesett, okos és kifejezetten szép lány megjelenésével. Elsőre csak a vonzalmat érzi, illetve Meg érthető bánatát. De van még valami más is, egy nyomasztó titok, ami ott lappang körülöttük a kezdetektől, körbefonva a gyerekeket. Mintha Ruth néni valamiért haragudna ezekre a lányokra, mintha őket hibáztatná saját, megkérdőjelezhető sorsa miatt. Mintha csak a hatalmát szeretné bizonyítani a nála gyengébbek felett. Ez pedig idővel egyre csak rosszabbra fordul, végül a fiúkat is bevonja a “Játékba”, ami ezen keretek között megállíthatatlan vonat módjára elszabadulva száguld egy olyan tragédia felé, amit az ember még felnőtt fejjel is képtelen feldolgozni. 

<p style=" margin: 12px auto 6px

The kids aren’t alright

Az 1965-ös (rendkívül borzalmas és tragikus) Sylvia Likens-gyilkosságot feldolgozó Jack Ketchum nagyjából 10 sorral magához ragadja az olvasót, akit utána nem is enged a természetes, életszerű cselekménnyel, a ragyogó stílussal és az emberi karakterekkel. Néhány oldal után már mind az ötvenes évek Amerikájában járunk, ahol megismerjük a helyi szokásokat, halványan a politikai viszonyokat és a családok helyzetét, az átlagos élet mindennapjait, majd ahogy eszkalálódik a helyzet, úgy merülünk el az emberi gonoszság és felelőtlenség minden mocskában. Bár biztosan kell egy érzelmi érettség hozzá, de azt gondolom, hogy A szomszéd lány még azokra is hatással lehet, akik minimális empátival rendelkeznek, és alapvetően nem rezdülnek össze az erőszaktól vagy rosszindulattól. A valódi fájdalmat mutatja be, ami tényleg belülről fakad, ezáltal sokkal nagyobbat ütve, mint amire egy pofon vagy ütő képes, mélyebbre szántva, mint a kés az ujjunk bőre alatt. Sokat nem is érdemes róla mondani, el kell olvasni, ebben pedig az új kiadás remek partner, igényes kiadvány! Aki pedig így tesz, garantáltan emlékezni fog rá, akár évtizedekkel később is.   

  • Regény címe: Menekülj
  • Kiadó: Agave Könyvek
  • Ára: 2610 forint (akciósan az Agave honlapjáról, egyébként 3480 forint)