Blake Crouch a Wayward Pines-trilógiával és a Sötét anyaggal már szerzett magának némi hírnevet, amit a regények sikerei mellett nagyszerűen bizonyít előbbi tévésorozatos adaptálása, illetve utóbbi filmes változata, ami még készülőben van. Néhány közkedvelt történet azonban még nem jelenti azt, hogy valaki jó író, a neten például számos negatív véleményt lehet olvasni a szerző munkásságáról, ezt pedig nem a Menekülj fogja megváltoztatni. Mert bizony a 2011-es Menekülj, ami most jutott el hozzánk az Agave jóvoltából, nos, jó eséllyel éppen olyan megosztó lesz, mint a korábbi (vagy későbbi, attól függ, honnan nézzük) megjelenések. De ez nem mindenképpen baj, szóval érdemes továbbra is velem tartani...

menekulj-agave-pcguru-1.jpg

Világvége

Nagyon rövid felvezetést kapunk, látszólag szinte az sem kapcsolódik hőseinkhez, legalábbis az első olvasás során még nem egyértelmű a párhuzam a nyitány és a rögtön utána megismert család között. Merthogy néhány oldalnyi bemelegítést követően már az egymástól elhidegült Colclough-házaspár kerül célkeresztbe, méghozzá szó szerint, hiszen kisfiukkal és lányukkal együtt menekülniük kell, mikor lakhelyüket is megtámadják. A nagy kérdés az, hogy hova mehetnek, mikor szerte Amerikában gyilkossági hullám tetőzik, a látszólag megőrült lakosok csoportokba verődve vadásznak azokra, akiket kiszúrnak maguknak. Indok látszólag nincs, az elsőre elszigeteltnek tűnő esetekkel induló anarchia pedig néhány nap alatt úgy fajul el, hogy komplett városok égnek le.

Jack és Dee kénytelen szembesülni azzal, hogy esélyeik napról napra, kilométerről kilométerre rosszabbak, gyermekeik biztonságát nem tudják garantálni, és életük védelmében akár ölniük is kell. Ahogy megindulnak a végtelennek tűnő autópályák és sivatagok világában, egyre inkább úgy tűnik, hogy szinte már csak őrültek járják az utakat, hogy hatalmas konvojba verődve mészároljanak le mindenkit, akivel találkoznak, miközben az épeszű emberek megcsonkított és szerteszét heverő hullái díszítik a bejárt területet. Van kiút ebből a pokolból? Ez a legnagyobb kérdés, mert a helyzet szinte kilátástalan, az egyetlen lehetőség az állandó menekülés.

Fuss el véle

A Menekülj a maga egyszerű nyelvezetével és szerkezetével, 304 oldalas terjedelmével nagyon esélyt sem ad a pihenésre vagy megnyugvásra, hiszen felületesen bemutatott szereplői majdhogynem folyamatos mozgásban vannak, ezzel eleget téve a cím felszólításának. Blake Crouch nem szórakozik, nem húzza az időt, nem időzik el a karakterek bemutatásával vagy a helyzet komolyabb ismeretével, hanem a mélyvízbe dobja az olvasót, aki a pergő cselekmény hullámaiba kapaszkodva próbál fennmaradni a víztükrön, néha el-elkapva egy-egy jellemzőt, a hősök és mellékszereplők személyiségét halványan mutató tettet vagy mondatot, ami alapján kialakíthat magában valamiféle benyomást. 

Ilyen téren tehát ismét komoly és megalapozott kritika érheti a szerzőt, ha valakit nem kap el a regény ritmusa és az oldalaira kiülő, áthatolhatatlan sötétség, ami azonban van annyira erőteljes és nyomasztó, hogy aki szereti a horrort és a hasonszőrű műfajokat, az egy pillanatra se tudja letenni a kötetet. Merthogy a Menekülj az elejétől a végéig folyamatosan adagolja a feszültséget és tolja az arcunkba az egyre szürreálisabb őrületet és kegyetlenséget, ami a magából kivetkőzött emberiséget jellemzi. Időnként önkéntelenül is összeszorul az ember gyomra, ahogy olvassa a sorokat, amik kimondottan egyszerű nyelvezetben íródtak, emellett átlagban nem merülnek el komoly filozófiai mélységekben, de talán pont ezért annyira zsigeri, ahogy a szörnyű történet megelevenedik lelki szemeink előtt. Ilyen szempontból pedig a regény nagyszerű, komoly érzelmi húrokat képes megpengetni még úgy is, hogy két főszereplőjével (de leginkább Dee-vel) az elején még igen nehéz komolyabban együttérezni, és bár a 304 oldal során sem sokkal többet tudunk meg róluk, a végére még így is lehet értük aggódni, ami sokat elmond a Menekülj (továbbra sem szépirodalmi) minőségéről. Felkavaró, durva, őszinte mű, ami az utolsó mondatával egyszerűsége és a kezdeti ellenérzések ellenére is egyszerre csalt elő belőlem egy mosolyt és egy könnycseppet. És utána azért elgondolkodtam rajta, hogy egy ilyen helyzetben vajon tényleg mi marad az embernek, amibe kapaszkodhat – a válasz pedig, ahogy a cím is mutatja, egyértelműen csak a menekülés. 

  • Regény címe: Menekülj
  • Kiadó: Agave Könyvek
  • Ára: 2610 forint (akciósan az Agave honlapjáról, egyébként 3480 forint)