„Az idők során kénytelen voltam arra a következtetésre jutni, hogy a fizika törvényei mindössze két környezetben nem érvényesülnek: a szingularitásokban és Hollywoodban.” – ez volt az a pont, amikor félrenyeltem az amúgy betyárosan elsózott majonézes kukoricasalátámat. Bevallom, nem a szerző hosszú és sokrétű tudományos életrajza fogott meg olvasás közben, hanem az a tény, hogy Avi Loeb asztrofizikus szórakoztatóan ír. Pedig az emberiséget az ősidők óta foglalkoztató, számos pincebulin a „már nagyon részeg, de még nem agysebész”-szintre eljutó baráti társaságom örök vitatémáját jelentő kérdést járja körül: egyedül vagyunk-e a világmindenségben? 

agave-foldonkivuli-pcguru-1.jpg

…és ellebeg egy roncs mellettünk…

Előre lelövöm a poént: szerinte nem. S ennek jele az a közepesen döglöttnek tűnő, generálozásra váró űrjárgány, melyet 2017 október 19-én fedeztek fel. Az első, hivatalosan is csillagközi objektumnak azonosított izé (1I/2017 U1, de barátoknak csak ʻOumuamua) a szerző szerint egy intelligens életforma nem igazán szándékos – de még az is lehet, hogy nem is véletlenszerű – „üzenete” felénk, nagyképű földlakók felé. Bevallom, szerintem, ha van intelligens, csillagközi utazásra képes civilizáció, akkor saját, jól felfogott érdekükben még a Naprendszert is elkerülik, nemhogy velünk csevegjenek, de Avi Loeb szellemesen, könnyen olvashatóan visz minket egyre mélyebben gondolatmenete kellős közepébe.

Tudóshoz méltóan járja körbe pro és kontra az érveket, feltételezéseket: meggyőződése, hogy az ʻOumuamua minden eddig ismert aszteroidától eltérően viselkedett. Túl gyors, nem porlik, furcsán mozog és még gázcsóvája sincsen, ellenben fényes és messziről jött. Az, hogy ez egyfajta űrüzenet, melyet valakik nekünk szántak, vagy csak – mondjuk, mint egy szonda vagy egy lerúgott, faluvégen letámasztott ezeröcsi – éppen erre járt, szívesen és széles körben publikálja. Kevesen értenek vele egyet, de az biztos: Loebet nem vitték el a zufók, és valóban , az ʻOumuamua-n kívül is vannak olyan jelenségek, melyek azért túlmutatnak a megszokott magyarázatokkal lefedhető dolgokon. Emberek, alig 220 oldal és kimozdít a sokszor betokosodott gondolatmenetekből. Vajon tényleg annyira biztos, hogy egyedül vagyunk? 

  • Regény címe: Földönkívüli – Egy idegen civilizáció első nyomai
  • Kiadó: Agave Könyvek
  • Ára: 2610 forint (akciósan az Agave honlapjáról, egyébként 3480 forint)