Szóba kerültek már többször is a különböző Kaland Játék Kockázat-könyvek, amiknek legnagyobb úttörője volt a Steve Jackson-Ian Livingstone páros, akiktől idehaza is rengeteg lapozgatós könyv megjelent, hogy mostanság a Chameleon Comix kiadványai pumpáljanak friss vért a műfaj ereibe. Legalábbis a licencelt, fordított művek kapcsán, merthogy a Tűzhegyen és a kurta szarvú krampuszon túl is van élet, méghozzá nem is akármilyen, elvégre magyar írók egy saját kiadóval, emellett egy saját világ építésével szálltak be a zsánerbe, ami már-már úgy tűnt, hogy végleg kifáradt. Nos, nagyon nem, és erre a Vindgardia hősei a legjobb példa.  

A végzet prófétái/Karavánkísérők

  • Író: Takács László, Szlobodnik Gábor és Manninger Balázs
  • Ár: 2490 és 2990 Ft/kötet

Abba már nem megyek újra bele, hogy mi az a Kaland Játék Kockázat, mert ha nem ismered a “Félelmetes fantáziajáték – A főhős Te vagy!” szlogent, akkor van még mit pótolni. És bizony most van is mivel, elvégre miközben a Halállabirintus újrakiadása és a friss A krampusz éjszakája retró képeslappal és naptárkártyával támad, a hazai írókból verbuválódott csapat saját kiadásban, minimális, avagy 200-500 példányban jelenteti meg köteteit, melyek közül jelenleg kettő érhető el.

Ezek a megszokott módon indítanak, avagy van egy felvezetés, majd nekivágunk a kalandnak, ami során időnként harcolni is kell, sőt van olyan, hogy sorspróbára van szükségünk. A harc kockadobásokkal dől el, miközben minden képességünk és felszerelésünk egy kalandlapon vezetjük. És természetesen rendszeresen döntünk, annak megfelelően, hogy éppen milyen állomásán vagyunk a kalandnak. Míg az első kötetnél (A végzet prófétái) különböző csapatokat, segítőket felfogadva indulunk utunkra, hogy külön képességeikkel és értékeikkel segítsék haladásunkat, addig a Karavánkísérőkben már kicsit más a helyzet, mert az lényegében folytatja a történetet, a próféták után pedig ismét egy hős és társai bőrébe bújhatunk, hogy tovább haladjunk a fantasy világot bemutató sztorivonalban, ami a kötet végén még egy kis extra kalandjátékot is tartogat. Ettől függetlenül maga a mágia, a harc, az élmény a megszokott…

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A megszokott pedig az, hogy olvasunk és lapozunk, néha kockát dobunk, jegyzetelünk. A kockadobást természetesen ezúttal is kiválthatjuk app segítségével, de aki teheti, a hagyományos módszert alkalmazza, mert a KJK mégiscsak úgy az igazi. Az írás stílusa a zsánerben megszokott formát idézi, láthatóan szerkesztett, alaposan átnézett anyagokról van szó, amikhez Juhász Ernő készítette az illusztrációkat, amik szintén a régi Fighting Fantasy-rajzokra emlékeztetnek. Dícséretes vállalkozásról van tehát szó, ajánlom és támogatom a kezdeményezést, és remélhetőleg többen is csatlakoznak még a csapathoz, hogy kiváló írói vénával és innovatív ötletekkel gazdagítsák a hazai szériát. Érdemes keresni a honlapot (vindgardia.hu), ha képben akarsz lenni, vagy esetleg vásárolnál, keresnéd az alkotókat.