Bár az utóbbi egy-két évben Alien-regények terén nem voltunk különösebben ellátva, az Izoláció pedig nem okozott különösebb katarzist, magától a Prototípustól (Prototype) sem vártam sokat. Ami azonban meglepett: ahogy egyre jobban mélyedtem el Tim Waggoner regényében, úgy ejtett rabul mind a történet, mind a miliő, mind pedig az a stílus, ahogy a horror egészen komoly szerephez jut a szerencsétlenül kialakuló helyzetben. Igen, a Prototípus bizony horror-sci-fi, nem is akármilyen, amit az Alien-rajongók kifejezetten értékelni fognak.

Egy balul elsült kísérlet

Míg a ponyva indítás egy tojást juttat a nem éppen megfelelő kezekbe, a cselekmény komoly fordulatot vesz, miután a lelkiismeretet és morális határvonalakat nem ismerő doktor egy halálos beteggel boronálja össze az addig ismeretlen ragadozót. A xenomorf pedig, mint mindig, ezúttal is alkalmazkodik, ami csak még halálosabbá teszi a gyilkos ragadozót, ezzel egy hatalmas, lezárt koporsóvá vagy tömegsírrá alakítva az űrállomást. Csak egy kevéske katona kész arra, hogy megállítsák a vérengző és saját testéből halálos kórt terjesztő idegent, azonban esélyeik egyre csak csökkennek, ahogy az alien levadássza a megmaradt túlélőket.

szukits-alien-prototipus.jpg

Hatásos kis mellékág

Tim Waggoner regénye egy igazi sikersztori lehetne. Adott a Venture kutatótelepe, a Jericho-3, mint eldugott és elzárt környezet, emellé az egyetlen alien, amely először rejtőzködve, majd egyre jobban előtörve veszi ostrom alá a számára idegen helyszínt. Ezt sikerült még írói oldalról két fontos összetevővel megfejelni: az egyik a visszatérő Zula Hendricks és barátja, merthogy van kit kedvelni és kiért izgulni, a másik pedig a halálos vírus, a nekrózis, ami olyan fegyverévé és tömegpusztító eszközévé válik az egyébként is veszélyes vadállatnak, amilyenre még nem is volt példa az Alien-univerzumban. Ez a két elem pedig izgalmas és néhol kifejezetten nyomasztó regénnyé alakítja a Prototípust.

Persze nem kell szépirodalmi remekműre gondolni, elvégre Waggoner regénye inkább marad ponyva, viszont ez kifejezetten jól áll neki, és a könyv eleje felé lévő magyartalanságok is gyorsan kikopnak, hogy utána már kizárólag az élmény maradjon a meghatározó. És bizony a Prototípus élménynek mondható, így a téma kedvelőinek, az Alien-rajongóknak kifejezetten javasolt beszerzés, ami néhány este elolvasható, de közben azért okoz pár kellemetlen és egyben izgalmas pillanatot.  

  • Regény címe: Alien: Prototípus
  • Kiadó: Szukits
  • Ára: 3143 forint (akciósan az Szukits honlapjáról, egyébként 4490 forint)