2014 legjobb horrorjátékát (ami egyben az egyik legjobb Alien-feldolgozás, ami valaha is készült… vagy a legjobb) regényként adaptálni nem veszélytelen próbálkozás, pláne 5 év elteltével, aminek hála a könyv még aktualitását is vesztette. Így a World of Warcraft-, StarCraft- és Stargate-kötetekről ismert szerző új műve kifejezetten kíváncsivá tett. Magát az univerzumot imádom, ahogy a kiváló Isolationért is odavoltam, éppen ezért reménykedtem benne, hogy sikerül megfogni a megnevezhetetlen félelmet és borzalmat, ami az ismeretlennel való első találkozásokat, majd a vadász elől bújkáló préda érzelmeit jellemzi. Nos, nem kis meglepetésemre valami egészen mást kaptam. 

Családi kör

Merthogy a fő szálat tekintve az első és második Alien-film (Nyolcadik utas: a Halál – 1979, A bolygó neve: Halál – 1986) cselekménye között játszódó történet ugyan valóban a Creative Assembly játékán alapul, leginkább csak átvezetőinek és gerincének jellemzőit örökölte meg, miközben ide-oda ugrál az időben, hogy egészen más élményeket is átadjon azon túl, hogy a magára maradt Amanda, Ellen Ripley lánya, édesanyja nyomait kutatva hogyan találkozik össze a közismert nő démonával, az idegen xenomorffal.

alien-isolaton-pcguru.jpg

Eleve, a nyitány a Nyolcadik utas története után játszódik, mikor egy begyűjtő hajó rátalál a Nostromo feketedobozára, majd leszáll az LV-426-ra, hogy utána eljuttassa az idegen organizmust a Sevastopol űrállomásra. Ez a nyitány egyébként kifejezetten erős, hozza a klasszikus mozi hangulatát, mégha nem is tesz többet annál, hogy lemásolja a cselekményt. Innentől azonban, miközben időnként az Alien: Isolation történései elevenednek meg a szövegfolyamban, vissza-visszatekintünk a múltba, ezzel átlátva a fiatalabb Ellen és a kislány Amanda kapcsolatát. Merthogy az anyuka, akit egy semmirekellő, részeges alakkal hozott össze a sors, állandóan azon volt, hogy megszabaduljon a fickótól. Ezért vállalt számos küldetést, majd a Nostromoval történő utazást, ami után a terv szerint soha többet nem indult volna űrutazásra, hogy lányával lehessen. 

Ezek az emberi, néhol dráma történések azok, amik az Izoláció legjobb pillanatait nyújtják, hiszen kicsit többet tudhatunk meg Ellen és Amanda múltjáról, a Nostromo előtti időkről, Ripley családi hátteréről és céljairól. Mindeközben a videójátékot feldolgozó események pont a legfeleslegesebb jeleneteket és a leginkább érdektelen pillanatokat eredményezik, nemcsak a játék ismeretében, hanem leírásában és párbeszédeiben is, ezzel is igazolva azt a kellemetlen tényt, hogy videójátékból regény ritkán sikerül jól, így ez igazából egy picit felesleges kapcsolódás, miközben a regény legjobb részeit nézve pont a címadó alien hiányzik a sztoriból. Aki tehát a két Ripley múltját ismerné meg jobban, az jó helyen keresgél, hiszen számos érdekességet megtudhatunk, ráadásul ezen szegmensek a nyelvezet és stílus tekintetében is rendben vannak, míg az igazán alienes részek kicsit feleslegesek és üresek. Rajongóknak ott a helye a polcon, de aki csak egy jó Alien-kötetet szeretne, némi horrorral, az inkább keresgéljen a Szukits korábbi megjelenései között. 

  • Regény címe:Alien: Isolation – Izoláció
  • Kiadó: Szukits
  • Ára: 3368 forint (akciósan a Szukits honlapjáról, egyébként 4490 forint)