A rövid, alig 200 oldalas könyv alapfelállása első pillantásra akár vonzónak is tűnhet: a milliónyi szempontból önző, mocskos és gyarló emberek helyett, egy tisztán a logika útját követő óriási számítógép, a Vulcanus 3 irányítja a világot, egy a '90-es években sikeresen kirobbantott nukleáris háború nyomán. Tehát ő gondolkodik, az Egység szorgalmas alkalmazottai pedig teljesítik a Központi Akaratot, a géppel egyedüli közvetlen kapcsolatban álló (ez a kapcsolat és szimbolikája is megér egy elgondolkodást) főigazgatótól kezdve a legutolsó takarítóig. 

vulcanus.jpg

Na, ez egészen addig működik – legalábbis elméletben –, míg egyrészt a rendszerbe be nem kerülnek a képbe az emberek és az ezzel járó játszmák, munkahelyi viszonyrendszerek, becsvágyak és a többi. Ez már önmagában elegendő lenne a szisztéma felborításához, de aztán jön az újabb, sokkal súlyosabb kérdés: meddig gép a gép, és mitől ember az ember? 

Ezt a kérdést, mármint az öntudatra ébredt gépezet problematikáját, ha más-más szemszögekből is, de számos könyv és film boncolgatta már. A nemrég bemutatott, újrafordított Sprawl-trilógia egyik központi eleme is a személyiséget elnyerő mesterséges intelligencia, de két kézzel mutogatok a Dűne elődtörténeteiben szereplő Butleri Dzsihádra és az Orániai Katolikus Biblia tanítására: „Ne készíts gépezetet az emberi elme hasonlatosságára!”. De azonnal idecibálható az Alapítvány-sorozat és a robotika 3 alaptörvénye, a zseniális Stanley Kubrick filmje, a 2001 Űrodüsszeia is. Sok az intő jel és bevallom, ezek engem sokkal jobban megfogtak és megrémisztettek, mint a Terminator-sorozat és annak folyékonyfém robotjai.

Rémisztő ez a könyv is. Azért, mert rendkívül kényelmetlenül ismerős az a világ, amit megmutat. Oké, persze, nincs Vulcanus 3-as a Földön, de mondd, mikor is néztél rá a Facebookra/Instára/TikTokra utoljára? És naponta hányszor is szoktál? Mennyi idődet veszi el és mit is fogadsz el a közösségi platformokról, mint igazság? Egyáltalán van életed, életünk, életem digitális eszközök és szerverek millióin kiforrott virtuális világ nélkül? 

Ja, milyen ósdi már ez a Vulcanus, vákuumcsövek, tranzisztorok, transzformátorok. De ez mindegy is, hiszen az elv a lényeg, és ez független a hardvertől. Ha átadod a kételkedés, a gondolkodás, a beleszólás, az elrontás jogát egy pusztán logikára építő entitásnak, akkor egyrészt arra vethetsz keresztet, amit én személy szerint nagyra becsülök: a kétkedésre és a saját akaratra. Másrészt valóban ki tudja azt garantálni, már csak a ma ismert, akármilyen szinten nyilvánosságot kapott mesterséges intelligencia-fejlesztések idején, hogy nem lesz-e gépezet az emberi elme hasonlatosságára? És Ő vajon szeretni fog minket, embereket? Egyáltalán lesz-e szüksége ránk? Olvasd el és gondolkodj.

  • Regény címe: Philip K. Dick: Vulcanus kapácsa
  • Kiadó: Agave Könyvek
  • Ára: 2460 forint (akciósan az Agave honlapjáról, egyébként 3280 forint)