A katonaság, a hírszerzés, a kémkedés alapvetően férfiszakma volt a 20. század elejéig, azonban az 1900-as években alapvető változások mentek végbe ezen a területen is. Az első világháború alatt a nők végezték a háborús termelés javát, a második világháborúban pedig – hiteles források szerint (pl. Andy McNab) – már női ügynököket is bevetett a brit hadsereg, hogy idegen földön végezzenek hírszerzési feladatokat.

pam-jenoff-elvesztek-parizsban-pcguru-1.jpg

Pam Jenoff Elvesztek Párizsban című könyve pontosan ezt a témát dolgozza fel. Műfaja szerint ugyan fikciós könyv, mégis valóságos eseményeken alapul. Az Elvesztek Párizsban a D-nap előtt hetekben játszódik, három nő szemén keresztül mutatva be azt, hogy milyen lehetett nőként helytállni a politikában, a harctéren, vagy éppen kívülállóként, az igazság kiderítésében.

Eleanor Twigg a SOE (Különleges Ügyek Végrehajtó Egysége) vezetője. Feladata, hogy olyan angol lányokat találjon, akik képességeik alapján bevethetők francia földön, rádiósként, futárként vagy más szerepkörökben. A könyv közel 400 oldalán ezeknek a lányoknak a történetét követhetjük végig, és bár a regény címe sejteti sorsukat, Pam Jenoff a végső leleplezésig egy sodró lendületű művet írt, melyet szinte lehetetlen letenni, annyira olvastatja magát. Igaz, vannak benne gyengébb részek, a helyzethez nem illő, romantikusabb szálak, de ezek szerencsére soha nem kerülnek túlsúlyba. A könyv karakterei közül  egyértelműen Eleanor lett a legjobban kidolgozva, aki tűzön-vízen keresztül óvni akarja lányait, annak ellenére, hogy a külvilág számára egy hideg, kemény nő képét mutatja. A többi szereplő kevésbé árnyalt, és bár vannak logikátlan döntéseik, mégis érdekesek tudnak maradni.

A könyv többszörös nézőpontja remekül növeli a cselekmény feszültségét. A háború mindig a nehéz döntések ideje, amikor minden egyes megérzésre figyelni kell. A könyv lapjain pedig egymás után jelennek meg a baljós jelek. Mit tud tenni egy női szakasz női parancsnoka, akibe folyamatosan azt súlykolják, hogy a küldetés csak kudarccal zárulhat, egyszerűen a végrehajtók neme miatt?

A küldetés azonban nem ezért, inkább a politikának köszönhetően bukik el. Amiatt a politika miatt, amely a győzelem érdekében mindenkit feláldozhatónak tart, ha a helyezt úgy kívánja. A többszörös nézőpontok mellett a többszörös idősíkok a könyv végére egyesülnek, úgy, hogy a szerző minden kérdésre választ ad, amiért külön dicséret illeti az írónőt. Pam Jenoff ebben az írásában méltó módon állított emléket a II. világháború névtelen hőseinek, akik családjukat hátrahagyva idegen földön haltak meg, egy olyan eseményben, melyben megváltás nem volt, csak fájdalom és reménytelenség.

  • Regény címe: Elvesztek Párizsban
  • Kiadó: Agave könyvek
  • Ára: 3360 Ft (Akciósan az Agave honlapjáról, egyébként 4480 Ft)