Ez a hónap se volt éppen eseménytelen a League of Legends világában, ráadásul magyar vonatkozása is volt a történéseknek, hiszen hazánkban megrendezésre került az első hivatalos verseny, amin még a magyar fordításért felelős kollégák is rész tvettek. Ezek történtek az elmúlt hetekben.

Magyar megnyitóünnepség

Június 21-én lezajlott a League of Legends magyar megnyitóünnepsége a SYMA csarnokban. Az eseményen kb. 2000 LoL-os vett részt. A hangulatot a már idehaza jól ismert két streamer, Cécidog és Daedalus biztosította, a kommentátor pedig Arwyll és PierceTheHeaven volt a nap folyamán. A színpadi programok dél körül indultak, melyekben a közönség játszhatott a Riot Games által meghívottakból és a verseny lebonyolításában aktívan résztvevő játékosokból álló All-Star csapatok ellen (NecronLord, Vizicsacsi, Ispz, Wizard, Pierce, Arwyll, Daedalus, Céci). A meccsek között a színpadon szerepelt a játék néhány hazai szinkronszínésze, volt cosplay-bemutató és kvíz is. Délután 4 óra felé startolt el a LoLFoglalás döntője, melyben a DFM Wasteland Heroes (Mätthew, hextasy, vikR, TheHero007, Marine will Ryze) csapott össze a DFM Alphazors (collion, Tobi jo fiu, Seffer, Amos, Koeles) csapatával. Az összecsapásból végül a Wasteland Heroes került ki győztesen (2-0) és vitte haza többek között az 1,5 millió forintos fődíjat, a Razer perifériákat, a Riot Pontokat és a Diadalmas Ryze-skineket.

League of Legends - magyar megnyitóünnepség

A NiP két játékosa kitiltva

A múlt havi összefoglalómban arról írtam, hogy Alex Ich átigazolt a Gambit Gamingből a NiP csapatába, melynek visszhangja messzire elért. Akkor még senki se gondolta volna, hogy ennek kapcsán még nagyobb durranást fogunk hallani: bombaként robbant a hír, hogy a ’mithy’ és ’nudeduck’ nicknevű srácot, a NiP két challenger játékosát a Riot Games 2014 végéig kitiltotta a Challenger Seriesből és League Championship Seriesből is. Mithy a gyakori “játékbeli sértegetés, szóbeli sértegetés és folyamatos rasszista megjegyzések” miatt meccseinek több mint 30 százalékában lett jelentve, ráadásul több mint 30 alkalommal lépett ki a meccseiből vagy ment át AFK-ba. A NiP közleményében azt írja, hogy nagyon sajnálatos a szituáció, és a játékosok csak magukat okolhatják érte. Remélik, hogy a kényszerszünetet hasznosan töltik el, tanulnak a hibáikból, és a renitens hozzáállás nélkül térnek vissza a versenyszférába… de már nem a NiP színeiben, a csapat hivatalosan elbúcsúzik tőlük, megköszönve az elmúlt kilenc hónap során nyújtott teljesítményüket.

NiP - LoL

Ez van, mindannyian hibázunk, de amint a példa is mutatja, nagyon oda kell figyelni a viselkedésünkre, mert jön a banhammer, és a befektetett idő kárba vész, legyen szó egyszeri LoL-osról vagy világszerte ismert versenyzőről. A két játékos távozása után a Ninjas in Pyjamas csapata Fabian 'Exileh' Schubertet szerződtette a MID laner pozíciójára, Erih ’Voidle’ Sommermannt pedig Supportként küldi harcba. Exileh az SK-Gaming játékosa volt korábban, míg Voidle a Could 9 sorait erősítette, így tapasztalatuk van bőven.

Új Summoner’s Rift hamarosan

Már kipróbálható a PBE szerveren az új Summoner’s Rift, mely nem csupán a régi pálya egy vizuálisan frissített verziója, hanem szerkezetileg is módosított változata. A külcsínen felül a Riot Games rengeteg apróságon változtatott, nagy hangsúlyt fektetve arra, hogy a játékosok figyelmét leginkább az ellenfelekkel való harc kösse le, ne pedig a pálya egyes elmei vagy azok színei. A környezet egyszerűsítésével (például kevesebb a fa a falakon) a bejárható terület, átflashelhető falak és lehetséges wardolási helyek könnyebben láthatók. A dzsungel immáron négy részre van osztva, mind más-más témával ellátva, melynek célja, hogy egy pillantás alatt belőhessék a játékosok, hogy pontosan hol is vannak a pályán belül. Baron Nashor pozíciójához közeledve egyre romosabb, lepusztultabb a pálya, mintegy jelezve azt, hogy nála zajlanak a legvéresebb küzdelmek a meccsek során. A nyugati kvadránsban a növények benövik a környezetet, a kövek pedig töredezettek Baron közelségée miatt, míg a keleti negyedben, mely távolabb esik tőle, a természet érintetlen és élettel teli. A buffokat adó erdei szörnyek is teljes átalakításon estek át, egyedi reakciókkal reagálva a játékosok közeledésére. Személyes kedvenceim a farkasok, miközben pofájukkal követik a mellettük elhaladó játékost és morognak felé.

A két bázis is gyönyörűen meg lett rajzolva. A felépítésük hasonló, különbségeiket pedig állatok ihlették. A vörös bázist íves vonalak jellemzik és bagolyfej motívum (bár ez elsőre nem egyértelmű), míg a kék bázist szögletes formák és egy szarvas fejének motívuma teszi egyedivé. A minionok is hűek maradnak bázisuk jellegzetességeihez. A vörösök baltát lengetnek (íves), a kékek pedig kalapácsokkal püfölnek (szögletes). A pálya jelenlegi állapota még változhat, de már most kijelenthetem, hogy remek munkát végeztek a Riot Games munkatársai!

2014-es világbajnokság

Nemrég jelentették be, hogy a 2014-es League of Legends világbajnokság döntője a dél-koreai Sangam Stadionban kerül megrendezésre október 19-én. A stadion Szöulban található, itt játszották a 2002-es FIFA világkupa nyitómeccsét is, így az egyik legjobb sport- és szórakoztatóhelyszínnek tartják az országban. A csoportkörök Taipeiben és Szingapúrban kerülnek megrendezésre, majd Busan lesz az utolsó állomás. (Az SKT T1 K címvédő otthona).

League of Legends 2014 World Championship

Észak-Amerika, EU, Kína és Korea ligájában a 3-3 topcsapathoz csatlakozik két team a taiwani és SEA ligából, plusz két szabadkártyás banda a világból, akik majd négy csoportba kerülnek, hogy végül minden csoportból a két legjobb mehessen a negyeddöntőbe.

A Riot Games idén  megnöveli a szabadkártyás csapatok számát a világban. Latin-Amerika Brazílliával csap össze az észak-amerikai LCS regionális döntőben, míg Óceánia, CIS és Törökország az EU LCS regionális döntőben küzd meg az utolsó helyért. A cég szeretné még több csapat számára megnyitni az ajtót a világban, akik mind kiéhezve várják a lehetőséget az Idézők Kupájának magasba emelésére. További információk a versenyről a LoLesports.com weboldalon találhatók -- és erre a hónapra ennyi volt, augusztusban folytatjuk!