A Microsoft hivatalos közleményében azt írta, hogy rendszeresen megvizsgálják a rendelkezésükre álló szellemi tulajdonokat, s a családok, a játékosok és cégek szempontjából igyekszenek cselekedni. Számos körülmény figyelembevétele után voltak kénytelenek meghozni ezt a döntést, mely jobb helyzetbe hozza majd őket hosszú távú terveik megvalósításához.

A Microsoft Flight a korábban szárnyaló Microsoft Flight Simulator-széria alaposan lebutított, ingyenesen játszható változata, míg a rejtélyes Project Columbia egy, a Sesame Workshop Curriculum Team közreműködésével készült, gyerekeknek szánt játék lett volna. Továbbá a csapat állítólag egy sci-fi lövöldén is dolgozik, ami a Halo és a Gears of War babérjaira szeretne törni. A név nélküli, a Crysis 2 vezető tervezője által felügyelt játék eredetileg Kinectre készült, de most már egy hagyományos programról van szó.

A Microsoft biztosított minket arról, hogy a Microsoft Game Studios Vancouver tovább folytatja a működését, illetve letölthető marad a Microsoft Flight, ám ehhez további kiegészítők vagy frissítések már nem fognak megjelenni.