• Lecsaptak a hatóságok a Lizard Squadra
  • Két tagot fogtak el, köztük a szóvivő Ryant
  • A Lizard Squad is reagált, kiadtak egy DDOS-alkalmazást
  • Ezzel pénzért lehet elérhetetlenné tenni weboldalakat

A Lizard Squad nevű hackercsoport tavaly karácsonykor lett világszerte hírhedt, amikor is a három főbb tagból és tucatnyi külsős segítőből álló csapat túlterheléses támadással tette elérhetetlenné a PlayStation Networköt és az Xbox Live-ot. A folyamatos terhelés miatt a két hálózat nem tudta kiszolgálni a játékosokat, így a népszerű karácsonyi ajándékkonzolok jószerével a fák alatt porosodtak. Egy Ryan nevű 17 éves fiú nem sokkal a támadás felfüggesztése után interjút adott a Sky Newsnak, amelyben azt állította, hogy az akcióval a multik biztonsági réseire akarták felhívni a figyelmet – annak ellenére, hogy a túlterhelésnek nem sok köze van a klasszikus értelemben vett biztonsághoz.

A furcsa interjút egy még bizarrabb követte: Ryan a Washington Postnak azt találta nyilatkozni, hogy az ő csapata adta át a Sony dolgozóinak lopott belépési adatait a Guardian of Peace nevű hackercsoportnak, akik aztán a médiamogul óriáscég titkos levelezéseit és anyagait tették közkinccsé az interneten, hogy így előzzék meg az őket felbérelő Észak-Korea vezetőjének, Kim Dzsongunnak a kiparodizálását az Interjú című filmben. Ha így történt, ha nem, óriási butaság volt Ryan részéről, hogy ezt mondta, hiszen így az FBI is bekapcsolódott a Lizard Squad utáni nyomozása.

A nemzetközi összefogásnak meg is lett az eredménye: ma a finn Nemzeti Nyomzó Iroda (NBI) lecsapott a 17 éves Ryanre, akit őrizetbe vettek és bent is tartanak – úgy tűnik, ő volt a Lizard Squad nem hivatalos szóvivője. A csapat egy másik tagját, az angol Vinnie Omarit a brit hatóságok kapták el, de kiengedték, és március 10-re behívták egy meghallgatásra. Omaritól mindent elvettek a nyomzók, így a PC-jét, notebookját, telefonját, még az Xboxát is. Omari egyelőre tagad, azt állítja, koholmány a vád.

Mindeközben a Lizard Squad többi tagja pénzért kezdte árusítani a LizardStresser nevű programot, ami pofonegyszerűen indít DDOS-támadást a megadott oldalak szerverei ellen, persze jó pénzért: a nyolcféle csomagban megvásárolható program havidíjas, és akár órákra képes elérhetetlenné tenni bármilyen weblapot, függetlenül attól, hogy az mennyire védett.

Lizard Squad