Sokan talán mind a mai napig emlékeznek első videójátékos élményeikre, legyen az egy furcsa, tüskés, kockahasú „medve” lepuffantása, vagy épp egy overálos kisemberrel való ugrándozás. Ez az ismerkedés a mai világban eléggé felgyorsult, és sok esetben mindössze pár évesen lezajlik, így az ember már meg sem lepődik a Fortniteban visítozó 5 éveseken vagy a 8 éves, hivatásos e-sportolókon. Persze szülője válogatja, hogy ki, mikor és milyen formában ereszti be gyermekét a virtuális játszótérre, de a trendekhez igazodva már a mindössze pár éves lurkók szórakoztatására is egész szektor épült ki – a biztos pontot jelentő LEGO-játékokon kívül – rengeteg egyszerű, vidám és sikerélményt garantáló mértékű kihívásokat tartogató alkotással. Más fejlesztők pedig az interaktivitásban rejlő potenciált igyekeznek kihasználni, közben újraértelmezve a tanulva játszás/játszva tanulás koncepciót, ezzel szórakoztató módon okosítva az apróságokat, valamint kicsit enyhítve a vaskos könyvek és betűrengeteg nyomását. Nos, mai ajánlónkban mindkét kupacból jutott egy-egy darab, de lássuk is micsoda.

Irány a természet!

A Little Mouse’s Encyclopedia címe nem is lehetne ennél beszédesebb. A meseszerű, számomra valami okból a Kisvakondot idéző játékban egy apró barna egérkével indulhatunk egy könnyed erdei túrára, hogy négy helyszínen át – Az üreg környéke, Az erdő, A tó, A kert –, gyönyörű illusztrációkon keresztül és kellemes zenékkel kísérve ismerkedjünk meg kicsit azok növény- és állatvilágával. Ugyan lehet, hogy a könnyed stílusú Little Mouse’s Encyclopedia egy tankönyvvel nem ér fel, de bebarangolása közben így is rengeteg érdekességet megtudhatunk vele a több mint 160 fajról, a földi szeder csonthéjas termésétől kezdve az ehető barna tinóru gombán át egészen a nyuszt étrendjéig.

Ellenfelekre vagy kihívásokra nem kell számítani, ez tényleg inkább egy interaktív élmény, mint játék, ami pusztán a fix útvonalakon való sétálgatásról, olvasgatásról és felfedezésről szól.  Hatalmas pozitívum, hogy a játék teljes egészében magyarul is élvezhető, aminek hiánya a jellegéből adódóan iszonyatos hátrányt jelentett volna, de így szerencsére nálunk is gond nélkül tanulhatnak belőle a gyerekek. Ára nem kifejezetten megterhelő, és azt hiszem, ennyit bőven megér egy ilyen imádnivaló kis interaktív enciklopédia, ami talán kicsit közelebb hozza a gyerkőcökhöz a természetet, méghozzá aranyos és informatív módon, ráadásul akár a szülőkkel együtt is kedvükre lapozgathatják.

Indulhat a buli!

A 2005 óta vetített spanyol-brit animációs sorozat, a Pocoyo egy egyszerű, mókás, oktató jellegű műsor, aminek főszereplője a névadó kisfiú, aki barátai – köztük Elly a rózsaszín elefánt és Pato a sárga kacsa – oldalán táncol, nevet és keveredik mindenféle hétköznapi kalandba. Ez az aranyos kis alkotás most Pocoyo Party címen, interaktív formában is megelevenedett egy 3-5 éveseket megcélzó játékként. A történet szerint Pocoyo vígan rajzolgatja a meghívókat amikkel barátait invitálhatja meg partijára, azonban hirtelen feltűnik a gonosz Angry Alien, aki postásnak kiadva magát elorozza őket és elszelel. A fiúcska feladata tehát, hogy a más-más játékokat rejtő ajtókon át nyomába eredjen, és visszaszerezze a meghívókat, hogy kezdetét vehesse a mulatság. Jellegétől függően a játékok akár 2-4 fővel is élvezhetők, irányításuk pedig a könnyebbség kedvéért többnyire nem kifejezetten nyomógombokra lett szabva, hanem inkább a kontroller giroszkópjára, így annak forgatásával nyúlhatunk le egy elemért robotkarunkkal, vehetjük fel a megfelelő pózt a zene ritmusára, vagy épp sikálhatjuk le a festékfoltokat az ablakokról. 

Az összesen hat játék – tánc, verseny, alakzatokból építés, fényképezés, festéktörlés, betűhorgászat – mindegyikén nagyon érződik, hogy az adott korosztályra lett szabva, abszolút nem hatnak bugyutának, zenék tekintetében pedig a gyerekműsorokból megszokott tingli-tangli dallamvilág kísér mindent. Emellett, ha jól teljesítünk, a játék során matricákat, plusz kirakósokat és még teljes Pocoyo-epizódokat is feloldhatunk. Bár én személy még egy gumiszobában se merném egy 3-5 éves gyerek kezébe adni a DualSense kontrollerem, de a Pocoyo Party ettől függetlenül remek választás lehet a kisebb gyermekeknek. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Három kívánság

A szülőknek bőven van miből válogatni a közeledő gyereknapra, listájukhoz pedig, azt hiszem, nyugodtan hozzátehetik ezt a két címet is, ha kisebbek is vannak otthon – mert a nagyobbakat ezek a játékok már értelemszerűen kevésbé kötik le. Persze, csak amennyiben szeretnék egy kicsit feldobni a környezetórák – vagy ki tudja, hogy hívják manapság – tananyagát, egy kisegér informatív sétájával, vagy elszórakoztatni egy néhány éves gyermeket, akár az egész családdal együtt.