Május 1-jén nem pusztán az anyák napját, hanem a magyar filmet is ünnepeltük (a kiváló hazai alkotásokat felsorakoztató ajánlónkat itt olvashatjátok). Az HBO Maxen azonban nem pusztán egy nap, hanem egy teljes hét szól a magyar produkciókról. Tegnap óta több újdonság vált elérhetővé a streaming platform kínálatában, köztük közönségkedvenc és fesztiváldíjas művek.

Színes felhozatal

A legkülönbözőbb stílusú és műfajú mozgóképek válnak elérhetővé ezen a héten. „Legyen szó a világsikerű sorozatról (A besúgó), fesztiváldíjas friss rövidfilmekről (Elfelejtett nemzedékMásodik kör), legújabb mozisikerekről (Külön falka, Becsúszó szerelemŰrpiknik), meghatározó dokumentumfilmekről (Egy mindenkiért, Dívák) vagy épp egy filmrendező több alkotásáról (Szabó Simon filmjei)” – áll az HBO közleményében.

image001.jpg
(A képek forrása: HBO)

Űrpiknik

Badits Ákos Űrpiknik című dramedyjének főhőse Panna, a magányos és antiszociális diáklány, akit egy nap meglátogat egy önmagát nem sokra tartó űrlény. Amikor a fiú elmondja Pannának, hogy a bolygó halálra van ítélve, összefognak a Föld megmentésére.

Becsúszó szerelem

Nagy Oszkár Viktor romantikus vígjátékában a radikális fociultra, Gyula és felesége, Mariann babára vágynak. Ám Gyula meddő, és amikor az örökbefogadási terveik is kudarcot vallanak, Mariann férje háta mögött alkut köt: egy fiatal roma nő születendő gyermekét veszik magukhoz.

Külön falka

Amikor a 12 éves Niki megtudja, hogy börtönből szabadult apja a városban van, nem engedelmeskedik tovább nagyanyjának, és titokban találkozik vele. Tibor kénytelen szembenézni a múltjával és az apasággal járó felelősséggel. Kis Hajni filmje.

image002.jpg

Egy mindenkiért

Szintén felkerült az HBO Max kínálatába Muhi András Pires dokumentumfilmje. A kétszeres aranyérmes kardvívó Szilágyi Áron négyéves felkészülését láthatjuk a 2020-as tokiói olimpiára. Nap mint nap küzd a páston és a való életben azért, hogy ő legyen a történelem első vívója, aki megszerzi harmadik egyéni aranyérmét.

Rövidfilmek

Kisfilmek is érkeznek a szolgáltató műsortárába. Debütál Aracsi Norbert feszült II. világháborús műve, az Elfelejtett nemzedék és Holtai Gábor Második kör című rendezése. A húsz perces alkotás főhőse egy fiatal fiú és három katonatársa, akik 1944 végén, a háború utolsó időszakában kerülnek a frontra. A film azoknak állít emléket, akiket elsöpört a háború borzalma Magyarországon, fogalmazott a rendező. A Második kör disztópikus világában a szülés államilag szabályozott cselekmény. Egy pár engedélyt kér a gyermekvállalásra, túljutnak a folyamat első fordulóján, de fogalmuk sincs, mi vár rájuk a második körben.

image006.jpg

Szabó Simon rendezései

Végre legálisan láthatók a színész-rendező Szabó Simon munkái, így az Ebéd előtt, az Ember a tűzből és a Papírrepülők.

  • Ebéd előtt (2016): 1944-ben Budapest külvárosában egy család az ebédjét készíti. A kislány észreveszi, hogy néhány embert csendőrök lökdösnek az utcán. A család segíteni szeretne élelmiszerrel, vízzel és ruhákkal, de nem mindenki helyesli magánakciójukat.
  • Ember a tűzből (2018): egy fiatal tűzoltó és felesége kisbabát szeretne. Mindent megpróbálnak, amit csak tudnak, de nem járnak sikerrel. A sors furcsa döntéssel szembesíti a férfit, és felmerül a kérdés: vajon meddig megy el azért, hogy gyerekük legyen?
  • Papírrepülők: hét független történet. Szépirodalom dokumentumfilm stílusban felnőtt gyerekekről és fiatal felnőttekről, akik mindennapi harcaikat vívják, miközben igyekeznek túlélni és megélni, élvezni a jelent. Kakukktojások, akik boldogulni próbálnak.