A nagy sikernek s egymillió aktív játékosnak örvendő DayZ, ha minden jól megy, még idén megkapja különálló változatát. Az első kiadás egy kezdetleges alfaverzió lesz, de a közösség szoros bevonásával és gyors fejlesztési ciklussal a játék a szemünk láttára fogja elérni a végleges formáját, mindezért pedig egy viszonylag csekély összeget kell majd fizetnünk -- lehetett volna ez azonban egészen másképp is.

A mod kitalálója, Dean Hall egy darabig elgondolkodott azon, hogy ingyenesen játszható programként készítse el az önálló DayZ-t. Úgy gondolta, hogy egy ilyen sikeres játékkal degeszre kereste volna magát, az ötletből azonban végül nem lett semmi, mégpedig technikai okokból. Hall elmondása szerint ahhoz, hogy egy ilyen rendszer működőképes legyen, magának a játéknak nagyon stabilan és nehezen feltörhetően kell futnia, de a program még nincs ilyen állapotban, s a következő hat hónapban nem is lesz.

Hall egyébként úgy véli, hogy a nagy kiadók nem a megfelelő módon használják a mikrotranzakciós rendszereket, konkrétan azt kifogásolja, hogy nem a játékosok érdekeit tartják szem előtt.