Maple Story: 67 millió ember nem tévedhet...Igen, világőrület, hiszen ahogy a beharangozóban írtam, jelenleg 67 millió regisztrációt tartalmaz az adatbázis (az aktív játékosok száma persze ennél kevesebb). A garázscsapatként indult Wizet mára a Nexon családjába tartozik, a játék tavaly 200 millió dollárt termelt nekik... Az ázsiai hódítás (Dél-Korea, Kína, Tajvan, Japán, Thaiföld, Délkelet-Ázsia) után 2005 májusában jelentek meg az USA-ban, és idén május 31-én megkezdődött az Európai terjeszkedés is.

De mi is ez a játék? Nos, ahogy a képeken látható, egy aranyos, 2D-s, oldalscrollozós, azaz leginkább platformjátékra hajazó cuccról van szó, kézzel rajzolt grafikával, igen egyszerűen megtanulható játékmechanizmussal, és könnyen kezelhető interfésszel. A lényege egyszerű, hiszen egy hagyományos RPG-ről van szó: Maple Word területén kell kalandoznunk, szörnyeket hentelve és karakterünket fejlesztve. Eközben persze a többi játékossal a szokásos módon beszélgethetünk, kereskedhetünk, és minijátékokban vehetünk részt (gomoku, memória- és szerencsejátékok). Lehet egyedül is harcolni, de létrehozhatunk ötfős csapatokat is, a tagok aztán az XP-n és a gyűjtött kincseken a sérülések a tapasztalati szintek arányában osztoznak. Lehet klánokat is létrehozni, melyekben különféle hierarchiaszintek vannak, ők speciális küldetéshez is juthatnak, és vannak úgynevezett PQ-k (Party Quest) is, amiket csak többedmagunkkal hajthatunk végre, és persze időnként speckó eseményeket is rendeznek a játékmesterek. Különlegesség, hogy lehet házasodni is, erre külön terület áll rendelkezésre, a jegyespárnak azonban extra küldetéseket kell végrehajtania ennek előtte.

Maple Story: 67 millió ember nem tévedhet...A játékot Maple Island területén kezdjük, mint Beginner. Ha elértünk a 10 szintre, „kasztosodhatunk”, lehetünk Swordman, Archer, Rogue, vagy Magician (utóbbit már a 8. szinten kiválaszthatjuk; a négy karakter képe megtalálható a galériában). A 30. szinten lehet másodlagos szakmát választani, 2-3 lehetőség közül, majd ezt a 70. és 120. szinten megismételhetjük (a szintlimit jelenleg 200). Négyfajta fő- és két segédtulajdonságunk van (előbbiek a szokásosak: erő, ügyesség, intelligencia és szerencse), és számos skill vár ránk, melyeket az XP mellett gyűjtött SP szétosztásával fejleszthetünk.

Nagyjából ennyi az információ, ám a lényeg most jön: a játék ingyenes! A Wizet által kifejlesztett, és immár a NEXON szellemi tulajdonaként ismert VAS-rendszer működik a háttérben, ami annyit takar, hogy valós pénzekért a játék boltjában vásárolhatunk mindenféle extra holmit, a plusz XP-től peteken át (karakterünket követő állatka, panda, cica, kutya, majom, disznó és egyéb) mindenféle felszerelésig, ezek egy része egyébként „időlimites”, azaz csak bizonyos ideig használható. Természetesen ingyen is lehet csereberélni, sőt úgy, mint pl. a Silkroad esetében, a játékosok nyithatnak saját „szabadpiacot” is.

Mielőtt bárki debilnek vagy gyerekesnek kiáltaná ki a cuccot, érdemes kipróbálni egyszer. A kliens letölthető az európai szerverről (kattints a játékinfóban a WEB feliratú gombra!), kb. 800 mega. A játék nem igényel nagy vasat, egygigás cerkával, negyedgiga memóriával már elboldogul, persze egy 1,8-as P3 és félgiga RAM még jobb neki. Ahogy a címben írtam, 67 millió ember nagyot nem tévedhet...