• A Ubisoft partnerséget kötött a kínai Tencenttel
  • A Vivendi eladja az összes Ubisoft részvényét

Valószínűleg pezsgőt bontanak a Guillemot-fivérek, miután a Vivendi bejelentette, hogy három éve kezdődött, kisebb-nagyobb felvásárlási hullámai után végül eladja teljes Ubisoft részesedését és még abba is beleegyezett, hogy a következő öt évben nem vesz egyetlen Ubisoft részvényt sem. Ahhoz, hogy visszavásárolják a 27,3%-os tulajdont, a francia cég több partnerrel is megállapodást kötött.

A legfőbb befektetője a Tencent, aki 2,45 milliárd dolláros „mentőakcióért” cserébe a Ubisoft játékainak kizárólagos kínai terjesztője lesz, továbbá a megegyezés (a csöbörből-vödörbe kerülés lehetőségét elkerülendő) megtiltja a kínai konglomerátumnak további Ubisoft részvények vásárlását. Másodsorban az Ontario Teachers’ nyugdíjpénztár is bevásárolja magát a cégbe.

A Tencent tehát tovább terjeszkedik, amellett, hogy vezére immáron Kína leggazdagabb embere és a Riot (League of Legends) és az Epic (Fortnite) tulajdonosa, most már a Ubisoftban is részesedést szerzett. A kizárólagos terjesztési jog pedig mindkét félnek jövedelmező – de a Vivendit sem kell félteni, eddigi befektetéseinek a dupláját kapja vissza. Vagyis mindeki jól jár, ilyen egy igazi happy end.

ubisoft-yves-guillemot-happy.jpg