• Eredetileg nem szerepelt A birodalom visszavág záróképe a filmben
  • Utólag forgatták a jelenetet, hogy reménytelibb lezárást kapjon a történet
  • Lucas a mozipremiert követően további változtatásokat eszközölt volna

Furcsa filmesnek tartják sokan George Lucas-t, amiért hírhedten ragaszkodik állóképes elképzeléseihez. Számára a fő inspirációt nem a fiatalkorában virágzó filmművészet, hanem a képregényes fogalmazásmód jelentette. Ez látványosan megmutatkozik az eredeti Csillagok háborúja trilógia epizódjainak ikonikus zárósnittjeiben is. Utóbbiak lényegében megrajzolt csoportképek.

coldfglage.jpg
(A képek forrása: Comic Book, Rogue Outpost)

Lucas ösztönös gondolkodásmódjára nagyon jó példa az az anekdota, amit a mindig beszédes kedvében talált Mark Hamill osztott meg közösségi oldalán. A Luke Skywalkert alakító színész elárulta, hogy a széria legsötétebb felvonása, A birodalom visszavág eredetileg nem az emlékezetes felvétellel zárult, azt utólag adták hozzá a műhöz, nehogy túlzottan reményvesztett állapotban távozzanak a nézők a moziból.

Nem pótforgatásról volt szó, hanem kifejezetten egy bizonyos kép filmhez való utólagos hozzáadásáról. Jellemző Lucas-ra, hogy még a premiert követően is további változtatásokat eszközölt volna a produkción – ezekre akkor szerencsére nem került sor.