A Mechwarrior-széria közel húsz év után, 2019-ben kapott újabb számozott epizódot a Mechwarrior 5: Mercenaries képében. Szóval nem mai játék, de akkor mégis miért ajánljuk figyelmetekbe újra ezt a remek kis akció-szimulátort? Nos, azért, mert ebben a hónapban megérkezett Xbox One-ra és Xbox Series X/S-re, és ha ez nem lenne elég, PC-n véget ért az Epic Games Store-exkluzivitása, így a Mechwarrior 5 immár Steamen és GoG-n is beszerezhető.

A bosszú mechákkal tálalva a legjobb

De miért is jó a Mechwarrior 5-tel játszani? Nos, ki ne szeretne több tonnás mechanikus istencsapásokat irányítva a földdel egyenlővé tenni mindent és átgázolni az ellenségen? Nem elég? Na, jó, ha ennél több kell, akkor vegyük bő lére ezt az ajánlót.

A Mechwarrior 5: Mercenaries egy bosszúsztorit mesél el. Hősünk, Mason parancsnok apját egy gyakorlat közepette megölte a Black Inferno zsoldosbrigád. Mason szívében bosszúvággyal, oldalán egy szem közepes súlykategóriájú Centurionnal, a szolgálatában pedig egy kisebb zsoldossereggel nekivág a Belső Szférának, hogy felellje apja gyilkosait. És nagyjából ennyi…

Nos, az biztos, hogy a sztori nem túl magvas vagy bonyolult, és inkább csak keretbe foglalja mindazt, ami miatt élvezetes a Mechwarrior 5. Nevezetesen, hogy a Belső Szférában mindenféle zsoldosmelót elvállalhatunk, és a sikeres bevetésekből befolyó pénzből felállíthatjuk saját kis privát haderőnket. Természetesen ez rögös út, hiszen az ellenség szintén elég komoly erővel bír, és nemcsak mechák, hanem tankok és helikopterek is a rendelkezésére állnak. Ugyan ezek kisebbek és könnyebbek, mint mondjuk egy Atlas, de mind tudjuk, hogy mi történik akkor, ha valaki megpiszkálja a darázsfészket. Lehet, hogy a darázs kisebb az embernél, de nagy tömegben már nemcsak bosszantó.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A pénzből aztán egyrészt fedezhetjük haderőnk fenntartását (zsold, javítás, üzemeltetési költségek), másrészt újabb, egyre erősebb mechákat és különféle fegyvereket, valamint felszereléseket vásárolhatunk. Ezeket szétosztva saját gépezetünk és zsoldosaink között vághatunk neki az egyre nehezebb küldetéseknek.

A Belső Szféra világai remekül festenek és szerencsére elég változatosak, de ami még pazarabb, az az akció. Eszement látványos és rendkívül hangulatos, ahogy a tonnás gépek átgázolnak egy épületen, vagy ahogy a lézer nyomán leolvad a páncél az ellenséges mechákról. Mozgás közben a gépek súlya szinte érezhető, az pedig, hogy mindegyik egyedi pilótafülkével és hanggal bír, csak még jobban fokozza az amúgy is markáns élményt.

És ez az, ami a Mechwarrior 5: Mercenaries sava-borsát adja. A talptól-skalpig felfegyverzett csatamechek megállíthatatlansága. Úgy értem, kevés játék tudja átadni, milyen egy ilyen kétlábon járó tankban csatába menni. Ez pedig mindenképpen egyedi érzés, akár PC-n, akár Xboxon játsszuk. Az új kiadásnak ráadásul megvan az az előnye, hogy minden patch és frissítés hozzá lett csapva, így például azonnal kiaknázható a cross-play lehetőség, ami még élvezetesebbé teheti a kampányt, hiszen annak négyfős kooperatív módban is nekiállhatunk. Ugyanez igaz a Heroes of the Inner Sphere DLC-re, ami egy új karrier móddal, hősökkel, küldetésekkel és mechákkal bővíti ki a játékot.

Ajánlott kikapcsolódás

A Mechwarrior 5: Mercenaries remek választás lehet a nyárra, míg a nagyágyúkra várunk. Mind a veteránok, mind a sorozatba először belekóstolók élvezhetik ezt a látványos pusztítást garantáló programot, ami már PC-n is remekül üzemelt, de szerencsére az Xbox-átirattal sincsenek komoly gondok, bár a játék érthető okokból Xbox Series X-en jobb teljesítményt nyújt, mint Xbox One-on. De a legköszönt konzolgeneráción is élvezetes ez a gigantikus rombolda.