Megérkezett az új Settlers demójaAz aranyos, nagyfejű emberkékkel benépesített világ számos folytatáson keresztül szórakoztatott minket, ám a fejlesztőcsapatot felvásárló Ubisoft pár éve úgy gondolta, ideje kicsit komolyabbra venni a figurát, így az ötödik rész, a Heritage of Kings szinte teljes mértékben hátat fordított a már megszokott stílusnak. Ez sajnos nem csak a vizualitásban mutatkozott meg, hanem a játékmenet is alaposan megváltozott -- többnyire nem a jó irányba. Igaz, aki nem egy Settlers-játékkal akart játszani, hanem egy átlagos RTS-sel, annak még tetszhetett is a dolog, ám az ortodox "telepeshívők" fáklyával és vasvillával követelték vissza a régi stílust. Nem kellett sokáig verniük az asztalt, hiszen a folytatásban teljesült kérésük, és a hatodik rész (Rise of an Empire) játékmenetében visszatért az elődökhöz, ugyanakkor grafikáját a fejlesztők a mai kor követelményeihez igazították. Az eredmény a legtöbbek számára, azt hiszem, ismert: hatalmas siker és elismerés.

A Rise of an Empire fejlesztése közben azonban megjelent a Settlers II újrafeldolgozása, hiszen 2006-ban volt 10 éves az a rész, mely sokak szerint a régebbi Settlersek legjobb darabja (bár ezzel a véleményemmel mindig egyedül maradok, de szerintem a negyedik a legjobb -- el vagyok nyomva, na). A Blue Byte-tal szoros kapcsolatban álló Funatics által fejlesztett Settlers II: 10th Anniversary mindenben visszatért a gyökerekhez, még a grafikai megjelenítés is az egy évtizeddel ezelőtti időket idézte, természetesen azért alaposan feljavítva, 3D-be ültetve. Nem szándékozok senkit meggyőzni, de véleményem szerint megjelenítését tekintve mindig ilyennek kellene lennie a Settlers-játékoknak -- bár lehet, megint csak a nosztalgiázó felem beszél belőlem, de mit tegyek, öregszem. Szerencsére nem csak én gondolom úgy, hogy ez a játék akkor az igazi, ha kuglifejű telepesek szaladgálnak az épületek falai között: megfelelően alakultak az eladások, így a kiadó áldásával a Funatics továbbhaladhat a megkezdett úton. Az utazás következő állomása pedig a Settlers II: Awakening of Cultures című kiegészítő, melyben három új nép irányítását vehetjük a kezünkbe, ők pedig az egyiptomiak, a kelták (azaz a skótok), és a markomannok (bajorok). Természetesen nem ez lesz az egyetlen újdonság, hiszen kapunk új térképtípusokat, javított kezelőfelületet, és feljavított többjátékos módot, de fejlesztenek a harcrendszeren is, mely nem igazán volt az alapjáték erőssége -- bár nem is a csaták jelentik a Settlersek vonzerejét.

A rövid történeti áttekintés után álljon itt a hír lényegi része: megjelent a Settlers II kiegészítője, az Awakening of Cultures demója, egyelőre német nyelven (viszont lokálból ömlik a bitkolbász - M). Aki tehát nem idegenkedik ettől a nyelvtől, annak irány a letöltések szekció, ahol már vár rátok a demonstráció, és egy felvirágoztatásra váró civilizáció!