• A Monolith Galadriel ellentétét szerették volna megalkotni
  • Ezért csináltak Shelobból nőt
  • Az alelnök szerint Shelob anyja miatt képes alakot váltani

Még a júniusban kiadott, a Middle-earth: Shadow of War történetét beharangozó trailerben tűnt fel egy régi, ismerős alak új, vagyis, mivel a játék A Gyűrűk Ura előtt játszódik, „régi” kinézettel (később aztán önálló előzetest is kapott, ezt lent nézhetitek meg). Ő volt Shelob, akit Frodó mint óriási pókot ismerhetett meg, a Shadow of Warban mégis szemrevaló nőként jelenik meg Talion előtt, ráadásul még jó tanácsokkal is ellátja. Ez azért elég alapos változás.

A Monolith alelnöke, Michael de Plater válaszolta meg, miért is alakították át ennyire a banyapókot. Nos, nyilván az egyszerű és elsőre beugró válasz az, hogy egy szép nő eladhatóbb, mint egy emberevő óriáspók, de az alelnök azért ennél komplexebb választ adott, ami egyben egy sajátságos értelmezése is A Gyűrűk Ura karakterének.

Szóval, de Plater elmondása szerint Shelob azért lett alakváltó, mert az anyja Ungoliant, a gonosz szellem, aki pók formájában rejtőzött el Avathar egy szurdokjában a Valák és Orome vadászai elől. Az alakváltó képességet pedig megörökölte a lánya, ezért válhat nővé és pókká is. Ebben mondjuk még van is ráció, de akkor ezt továbbgondolva azért szeret inkább pók formát venni, mert az apja egyike a Nan Dungortheb óriás pókoknak? Persze, eredendően Shelob is „csak” egy óriás pók volt, ezt az alakváltást már a Monolith gondolta hozzá.

De folytassuk, szóval, miért nő? Miért nem egy óriási gyík vagy fa? Nos, de Plater szerint az egyik céljuk Shelobbal Galadriel tükörképének megalkotása volt. Míg a tünde manipulálva terelgeti a hősöket végzetük felé – akiket ráadásul magára is hagy az útirány megadása után –, addig Shelob szolgálója, Gollum által akaratán kívül segíti a hősöket. Ugye Shelob azért hagyta életben Gollumot, mert az finomabb falatokat ígért neki, ezért is vezette oda a kis gyűrűmániás a pók barlangjába Frodót és Samut.

De Plater szerint tehát Galadriel képviseli a fényt, Shelob a sötétséget, noha úgy véli, ő nem teljesen gonosz, mert nem áll se az egyik, se a másik oldalon – hát, ha csak ennyitől lenne gonosz valaki… Ráadásul becsületesebbnek is tartja, mint Galadrielt, aki hajlamos fontos információkat elhallgatni a hősök elől, míg Shelob megmondja a tutit.

middle-earth-shadow-of-war-shelob.jpg

Nos, ez a Monolith indoka arra, hogy miért lett egy randa pókból szemrevaló nő. Elhiszitek, vagy szerintetek ez csak a cukormáz a valódi ok – egy szép nő jobban fest, mint egy ocsmány pók – elmismásolására?