Egy fiatalember száll ki az autóból, majd egy kis szurdokon át egy gyönyörű tisztásra ér. Ez a kertszerű környezet azonban nem akármilyen ligetet rejt – főhősünk ide vonult el néhai szerelmével, és egy tragédia után ismét ide tér vissza kedvese utolsó kívánságát teljesíteni…

A My Last Memories About You ezzel a szomorú felütéssel indít, és egy szűk félórás kalandozásnál nem is bontogatja tovább a témát. A játék tehát egy mikro-sétaszimulátor egyetlen kiemelt puzzle elemmel társítva, de a műfaj megfelelő sajátosságainak köszönhetően nem a szürkeállomány leterhelésén, hanem a belső monológon és a környezet felderítésén van a fő hangsúly. Ki gondolná, hogy a játék hazai fejlesztés, mégpedig Kevei Kristóf munkája, aki hobbiként tanulta ki a játékfejlesztés alapjait, de mostanra (első Steam-érett projektként) a cikkben taglalt alkotása is befutott.

A képek alapján látszik, hogy Kristóf ügyesen elkapta az egykori szerelmespár rejtekhelyének hangulatát – a grafikai stílus egyszerre idézte fel bennem a Lonely Mountains szimpla, mégis hatásos környezetábrázolását, a Proteus álomszerű kertjeit, és a Firewatch természetjáró sugallatát. A fél órás narratíva során szomorkás zongoradallamok kíséretében járjuk be ezt a titkos kertet, ahol a nevezetes pontokon fényképek emlékeztetik hősünket a közös emlékekre. A fotókon talált számokból áll össze egy végső kódszó, amivel a kert zárral védett hátsó részébe juthatunk el, hogy megnézzük a sztori könnyfacsaró konklúzióját…

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ahogy azt gondoljátok, a My Last Memories About You nem egy hosszú történet, inkább olyan, mint egy novella, melybe kevés szabadidő esetén is belevágsz, és végül a csattanóig nem is engeded el a sztorit. Maga a játék felépítése is egyszerű: gyakorlatilag két helyszínen játszódik, ebből az első csak egy intro-szerű felvezetés. Apróságokba persze bele lehet kötni, például itt-ott beragadtam a fák közé, és hát a felhasználói felület is kezdetleges. Az angol szöveg is lehetne frappánsabb, de a szinkron jól adja vissza a mondanivaló érzelmi töltetét. A játék egyből érzékelte a gépre dugott kontrollert, és alapvetően jól is futott. Komolyabb bugba sem akadtam a végigjátszás során. 

Kristóf játéka egy rövid, amolyan kísérleti élmény, de nem bántam meg a rászánt fél órát. Gyerekként, kirándulás közben, mindig azon agyaltam, hogy miként lehetne szépen játékba illeszteni az erdő-mező világát, némi sztorival kiegészítve. Most 2021-ben egy ilyen ambíció megvalósítása akár egy szerző tollából is lehetséges – örülök, hogy Kristófnak volt lehetősége, türelme és alázata egy ilyesfajta projektet összehozni. Emellett mindenkit bíztatok arra, hogy ha támogatni akarjátok a hazai fejlesztéseket és szeretitek a hangulatos sétaszimeket, akkor bátran húzzátok be a barátságos áron mért My Last Memories About You-t.