• Az Intel egy egész sor sokmagos processzorral készül
  • Terjed a pletyka, miszerint a középkategória is több magot kapat

Arról korábban már beszámoltunk, hogy az Intel a HEDT (High-end Desktop) modelljeit egy kalap alá sűríti, és bevezeti az i9-es szériát, melyekben 6 magostól egészen a 18 magos processzorokig elmehetnek azok, akiknek ez a fétise (és a pénztárcájuk engedi). A legújabb híresztelések szerint azonban nem csak az átkeresztelt család tagjainak magszáma szaporodhat föl.

A francia CPCHardware oldal értesülései szerint a jövőre érkező, Coffee Lake kódnevű processzorcsalád modelljei közül mára az i5-ös széria is 6 magos lesz. Mielőtt belemennénk a részletekbe, már most szólunk, hogy a hivatalos megerősítésig erős fenntartásokkal kezeljük az információkat.

A processzorok állítólagos fő specifikációi a következők:

  • i5 8400: 6 mag, 2.8 GHz, 9MB L3 Cache, Hyper Threading nélkül, 65W TDP
  • i5 8600K: 6 mag, 3.6 GHz, 9MB L3 Cache, Hyper Threading nélkül, 95W TDP
  • i7 8700: 6 mag, 3.2 GHz, 12MB L3 Cache, Hyper Threading, 95W TDP
  • i7 8700K: 6 mag, 3.7 GHz, 12MB L3 Cache, Hyper Threading, 95W TDP

De ami ennél jóval érdekesebb (értsd: egyre erősebben terjeng az álhír szaga), hogy ezek a processzorok az LGA 1151-es foglalatba illeskednek majd és így bőven elég lesz nekik egy BIOS és Firmware-frissítés. Persze semmi sem lehetetlen vagy kizárt, de nagy tételben nem fogadnék az oldal igazára - de ne legyen igazam.

Ami viszont biztos, hogy az Intel tervei szerint a Coffee Lake processzorok 2017 második felében érkeznek, először a laptop változatok megjelenését várjuk, az asztali gépekbe szánt verziók pedig akár csúszhatnak 2018 elejéig.

intel-coffee-lake-roadmap.jpg