Azt már régóta tudjuk Jeri Ellsworth-tól, a Valve egykori dolgozójától (a hardverrészleg feje volt), hogy a stúdió leginkább olyan, mint egy középiskola, ahol a diákok, vagyis ez esetben a dolgozók klikkesednek. A nyitott struktúrának hála sok projekt akad meg, sok hiba jelentkezik és semmi sem halad semerre, mert – megkérdőjelezhető indokokkal – olyanok is megvétózhatnak ötleteket, akiknek lövésük sincs arról, aminek éppen keresztbe tesznek.

Most egy magát a névtelenség jótékony homálya mögött tartó Valve-munkatárs arra is rávilágított a GameInformernek adott interjújában, hogy ez a fejetlenség az, ami miatt a Half-Life a mai napig nem folytatódott. (Itt jegyeznénk meg, hogy a GameInformer nem tudta hitelesíteni az elhangzottakat, szóval érdemes fenntartásokkal kezelni.)

A forrás mindjárt ezzel nyitott: „nincs olyan, hogy Half-Life 3.” A mélyütés után tisztázta a dolgot. „A legtöbb, amit mondtunk a Half-Life 2 után, hogy lesz három epizód. Ebből megcsináltunk kettőt. Ez valóban egy beteljesületlen ígéret lett. De semmit sem ígértünk egy teljes játékkal vagy folytatással kapcsolatban.” Nos, ők lehet, hogy nem, de maga Gabe Newell az évek során nem is egyszer beszélt nyíltan a Half-Life 3-ról, amiről biza bizonyíték is akad a neten.

A forrás eztán megerősítette, hogy mivel a Valve struktúrájában bárki foglalkozhat bármivel, vagy tucatszor kezdtek a következő Half-Life-on dolgozni, és olyan eset is akadt, hogy a csapat negyven főt számlált. Viszont további támogatás nélkül a projekt kiégett és nem haladt semerre.

„Valószínűleg a Half-Life 2 epizódok megvalósítására törekedtek a legjobban a többi Half-Life projekthez képet. Voltak emberek, akik dolgoztak a játékon, akik befejezték az Episode 2-őt, és elképzelték, mi legyen a következő. Szerették volna továbbvinni. Aztán rengeteg dolog megváltozott a Valve-nél… Lett egy rakás kis kedvenc és nagyobb projekt. Ezek mindegyike egyre több figyelmet kapott, mint a Half-Life harmadik epizódja.

Valójában sem Gabe, sem más a Valve-től nem ül a harmadik epizódon. Egyszerűen csak halálra éheztették a játékot. Az emberek, akik próbáltak bele életet lehelni, jobbnak látták nekiállni más projekteknek. Ami megmaradt, annak semmi köze a Half-Life-hoz.”

Itt a vége, fuss el véle?