• Az Nvidia bemutatta új videokártyáinak első hullámát
  • Polcokon való megjelenésükre szeptemberben, illetve októberben számíthatunk

Az Nvidia bemutatta zászlóshajóját, a GeForce RTX 2080 Ti-t; kistestvérét, az RTX 2080-at; illetve a nem kevésbé impresszív RTX 2070-et. A Turing architektúrára építkező kártyák nem véletlenül ugrottak a 10-es számozásról egyből a 20-as előtagra, a videojátékipar szent grálját, a real-time raytracinget, avagy (csúnyán magyarítva) a valós idejű fénysugárkövetést hozzák el monitorainkra - innen az RTX előtag.

A technológia mikéntjével és hogyanjával egyébként a májusi PC Guru oldalain már részletesebben foglalkoztunk, itt és most legyen elég egyelőre annyi, hogy valósághű fény-árnyék effektekkel és tükröződő felületekkel kecsegtet az eljárás. Ennek tanúbizonyságaként már korábban is láthattunk trailereket, de az Nvidia nem aprózta el: egyből 21 játék támogatja megjelenésekor kisebb-nagyobb mértékben az új effekteket.

Egyelőre csak a száraz adatokra és jól hangzó ígéretekre támaszkodhatunk, melyek alapján (teljesen új architektúráról lévén szó) nehéz messzemenő következtetéseket levonni, erről majd a tesztek után nyilatkozhatunk teljes bizonyossággal. Ami viszont biztos, hogy a szokásostól eltérően a Founders Edition ezúttal nem egyezik meg teljes mértékben a később piacra kerülő modellekkel, gyárilag emeltek az órajeleken egy kicsit.

nvidia-gtx-2080ti-table.jpg

nvidia-gtx-2080-table.jpg

nvidia-gtx-2070-table.jpg

A GDDR6-os memóriamodulokkal érkező kártyák architektúrája az „új” technológia köré lett felépítve, mintegy tízszer olyan gyorsan számolja majd a ray-tracing effekteket a Turing, mint az előző generációk Pascal-ja. Ezen felül további számítási egységekkel, az ún. Tensor magokkal, és tanuló algoritmusokkal jobb felskálázást és élsimítást várhatunk. A párhuzamosan futó lebegőpontos és integerszámításoknak hála pedig mintegy másfélszer nagyobb teljesítményt hozhatnak a játékokban a GTX 10xx szériához képest.

Mindezt persze nem mérik olcsón, az RTX 2080 Ti Founders Edition 1200 dollár (cirka 340 ezer forint), a „sima” RTX 2080 Ti 1000 dollár (280 ezer), az RTX 2080 700 dollár (200 ezer); míg az RTX 2070 500 dollár (140 ezer); utóbbi kettő FE változata 100-100 dollárral (28 ezerrel) kerül többe, mint az alapváltozat. Az előrendelések már élnek az Nvidia oldalán, leszámítva az RTX 2070 szériát, mely októberben várható a boltok polcain.

nvidia-rtx-2080-ti.jpg