• A Nemzetközi Olimpiai Bizottság az Olympic Virtual Seriessel nyit az e-sport világa felé
  • Ennek hála a Gran Turismo is olimpiai sportág lett
  • A döntőben pedig egy magyar tehetség is rajthoz állhat

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elég komoly lépésre szánta el magát, ugyanis létrehozták az Olympic Vritual Seriest (OVS), aminek hála több játékból hivatalos olimpiai sportág lett. Ilyen cím például a Gran Turismo, ami azért már korábban is egy nagyon komoly e-sportnak számított: hogy mást ne mondjunk, a Gran Turismo világbajnokság lebonyolítását a fejlesztőkön túl a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) irányítja.

blazsan-tokyokvalifikacio4.png

Ezen nyitás alkalmából Thomas Bach, a NOB elnöke, a következő nyilatkozatot adta:

Az Olimpiai Virtuális Sorozat egy új, egyedülálló olimpiai digitális élmény, amelynek célja a közvetlen közönség elkötelezettségének növelése az új közönséggel a virtuális sportok területén. Koncepciója összhangban van az „Olympic Agenda 2020 + 5”-el és a NOB digitális stratégiájával. Ösztönzi a sport részvételét és népszerűsíti az olimpiai értékeket, különös tekintettel az ifjúságra.

A OVS-re idén májusban kvalifikálhattak a versenyzők, méghozzá a Tokyo Expressway – South Inner Loop pályán, egy GR Supra Racing Concept volánja mögött ülve. A különféle régiókból összesen 16 tehetség jutott be a 2021. június 23-án esedékes nagy döntőbe, és külön öröm, hogy hazánk egyik pilótája is ott van ebben a mezőnyben. Blazsán Patrik a ROH-SZASE E-sport versenyzője, aki tavaly az „Év E-sportolója” díjat is megkapta, az EMEA régió selejtezőin pedig az 5. helyet szerezte meg, így a döntőben is képviselheti hazánkat.