A hatalmas, szabadon bejárható és élő-lélegző világban Ríviai Geralt hihetetlen mennyiségű kalandba keveredhet, és bár a hivatásos szörnyvadász meglehetősen morózus figura, mégis beszédesebb, mint azt elsőre gondolnánk.  Elég annyit megemlíteni, hogy míg egy átlagos hosszúságú regény nagyjából 80-100.000 szóból áll össze, addig a The Witcher 3: Wild Hunt forgatókönyvében 450.000 szó szerepel.

A vaskos szövegkönyvet azonban még fel is kellett mondani, hogy azt a játékban élvezhessük, ez pedig hatalmas erőfeszítéseket követelt a Kate Saxon vezette hangmérnöki stábtól is. Az 50 órás fő történetszál során 950 karakter szólal meg, emiatt a felvételek közel 2 és fél évig tartottak, 2012 végétől egészen az idei esztendő elejéig.
Az egyik vezető író, Borys Pugacz-Muraszkiewicz is elismerően beszélt a játék audiotartalmáról, megjegyezve, hogy brutális érzékre és szakértelemre volt szükség ahhoz, hogy a The Witcher 3-ban feltűnő nyelvezet regionális és szociális mélységeit egyaránt vissza tudják adni.