• Az orosz kormány blokkolja országában a Twitch-et
  • Egyes Amazon és Google szolgáltatások is elérhetetlenné váltak
  • Mindezt a Telegram elleni harc miatt
  • A Telegram ugyanis nem volt hajlandó kiadni felhasználói beszélgetéseit

Érdekes események zajlanak Oroszországban. Számtalan orosz felhasználó közölte Redditen vagy Twitteren, hogy hazájukban a Twitch egyszerűen blokkolva lett, de egyes Amazon és Google szolgáltatások sem érhetőek el rendesen – előbbi nem is csoda, hiszen a Twitch az Amazon tulajdona.

Mindez azért, mert az orosz kormány összeakasztotta a bajszát a Pavel Durov alkotta Telegram nevű, kódolt üzenetküldő szolgáltatás üzemeltetőivel. Történt ugyanis, hogy az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság, azaz a Roszkomnadzor követelte (a bíróság pedig jóváhagyta), hogy a Telagram adja ki a felhasználók kommunikációinak dekódolási kulcsait. Magyarán: kémkedni akartak a Telgram felhasználói után, mindezt persze a terrorizmus elleni harc jegyében.

A telegramosok ezt kerek perec megtagadták, mire az orosz kormány blokkolni kezdte a Twitch-et, valamint részint megbénították a Google és Amazon egyes szolgáltatásait Oroszországban – ezzel természetesen összeomlasztva olyan orosz szolgáltatásokat, amik eme cégekre támaszkodtak. Mindezt azért, mert az orosz informatikai szakemberek szerint a Telegram a fenti cégeket próbálják kihasználni azért, hogy ne tudják őket megbénítani.

Az orosz játékosok természetesen felháborodtak, hiszen a kormány nagyjából 20 millió IP-t tiltott le országszerte, miközben éppen jelentős esport események zajlanak. Mivel a Twitch és az Amazon is igen nagy piaccal bír Oroszországban, ezt a tiltást nyilván meg fogják érezni.

telegram-vs-russia.jpg