Bár a január általában uborkaszezont jelent a játékiparban, a tavalyi év nagy címei közül sok olyan akadt, ami a lapzártánk miatt átcsúszott idénre. Ennek köszönhető, hogy a 2017/01-es PC Guru magazin a többi januári számnál tartalmasabbra sikeredett – lássuk, mi vár rátok, ha megvásároljátok az újságot!

Mielőtt azonban fejest ugrunk a tartalomba, fontos kiemelnünk, hogy innentől változás is tetten érhető a PC Guruban. Először is megváltozott az értékelési rendszerünk. A grafikát és a hangzást összevontuk egyetlen „tálalás” kategóriába, a játékélmény mellett pedig mostantól a „tartalom” is értékelésre kerül. Ennek lényege, hogy az olvasó az adott program ár/érték arányáról is visszajelzést kapjon: amennyiben egy játék jó, de csak 50%-ot kap a tartalomra, az azt jelenti, hogy nem nyújt tartós szórakozást.

PC Guru 2017 értékelés

Ennek fényében a végértékeléseket is igyekszünk jobban összehangolni. A kritika szubjektív műfaj, így soha nem lesz teljesen összhangban két eltérő alkotás más-más cikkíró által adott végső százalékszáma. Ugyanakkor egy alapvető rendszert azért követni fogunk: 90% fölött csak azok a játékok kapnak értékelést, amik minden szempontból kiemelkedők, igazi remekművek; 80-90% közé azok a játékok esnek, amik remekül sikerültek ugyan, valami mégis hiányzik belőlük ahhoz, hogy egy nap klasszikusként emlegessük a címüket; 80-70% között jó, de felróható hibákat tartalmazó játékok lesznek; 60-50% közé a jellegtelen, de még szórakoztató, mondhatni funkcionális alkotások sorolhatók; 50-1%-ig pedig minden, ami a fenti kategóriák egyikébe sem fér bele, mert olyan komoly gondok vannak vele.

Persze ez nem jelenti azt, hogy az újság stílusa, hangulata is megváltozik. A PC Guru szerzői eztán is a saját stílusuk és megítélésük szerint értékelnek majd, pont, ahogy tették az elmúlt 25 év során. És ha már 25: fontos megjegyezni, hogy a PC Guru 2017-ben negyedszázados lesz! Az egész évet ennek a jubileumnak szenteljük, és igyekszünk megfelelni az ezzel járó hatalmas elvárásoknak. Egy ilyen régi magazint szerkeszteni, írni nem csak feladat, hanem felelősség és megtiszteltetés is egyben – éppúgy, mint a tény, hogy ennyi éve rendre olvastok bennünket.

Szóval köszönjük.

Na, most, hogy mindenki elmorzsolt pár könnycseppet, jöjjön a lényeg, azaz a PC Guru 2017/01-es számának tartalma!

Ki korán kel…

Kezdjük a sort az Early Access-rovattal, ami nem kevesebb, mint 13 játékot tartalmaz. A felhozatal nem csak bőséges, sokféle is: akad itt a finn vidéki életnek emléket állító szimulátor (My Summer Car), a játékost isteni bőrbe bújtató menedzserjáték (The Universim), brutális rougelike-RPG (Cogmind), vagy épp a korai 2000-es évek stratégiái előtt tisztelgő MMO (Wild Terra Online) – és ez csak pár kiragadott alkotás, a teljes tartalmat ide kattintva nézhetitek meg.

Fontos tudni, hogy ezek a játékok még nincsenek kész, a fejlesztők folyamatosan dolgoznak rajtuk, azaz csak saját felelősségre vágjatok beléjük – szegény Bate sem tudta még, mire vállalkozik, amikor nekifutott a State of Extinctionnek, de hát annyi baj legyen.

Hulla, hó, Bubuka

A december végi játékzuhatagot már említettük a bevezetőben, és nem hazudtunk, elvégre AAA-címek garmadájáról olvashattok részletes tesztet a januári PC Guruban. Ott van mindjárt a PC-re és Xbox One-ra egyszerre megjelent Dead Rising 4, ami a borítónkat is díszíti – 6 oldalas tesztben mondjuk el, hová jutott ennyi idő alatt a sorozat.

Aztán, még PC-n maradva megérkezett a magyar Zadbox első játéka, a gyönyörű Quern – Undying Thougts, amit 2 oldalon vizsgáltunk be, de leteszteltük a Commandos-sorozatnak emléket állító Shadow Tactics-t, a régóta várt Space Hulk: Deathwinget, a Steepet és a The Dwarvest is. Ezek pedig csak a nagyobb PC-s címek, számtalan kisebb, de nem kevésbé jelentős vagy érdekes alkotást is bevizsgálunk a januári számban.

És akkor még ott vannak a konzolos gyöngyszemek. Tíz év fejlesztés után végre megjelent a Final Fantasy XV – a nyakunkat rá, hogy nemsokára PC-re is kiadják, de addig is elmondjuk, milyen lett a legnépszerűbb japán szerepjáték-sorozat legújabb része. Aztán, ha már hosszú fejlesztés: decemberben befutott a PS4-exkluzív The Last Guardian is, ami nagyon megosztott a közvéleményt, és természetesen mi is fontosnak tartottuk, hogy bemutassuk a japánok legújabb alkotását.

És ami kimaradt

Rovataink között megtaláljátok a Második kört, amiben a Rocket League-et vizsgáljuk be, és újabb 4 oldalas exkluzív interjúval jelentkezik a Láthatatlan hősök, ezúttal a NeoCore játékainak zeneszerzőjével, Buttinger Gergellyel a fókuszban. Sőt egy új rovatot is indítunk, ebben a hazai modder közösség fontosabb személyiségei szólalnak meg vendégszerzőként – elsőnek Kültag, alias Prim Dániel mesél a Magyarországon még mindig roppant népszerű Test Drive Unlimited házi kiegészítőinek gyártásáról.

A Radar alattban ezúttal is olvashattok a kisebb, de még megjegyzést érdemlő indie-alkotásokról, a hardverrovatot pedig egy, a játékoptimalizálás témakörét körbejáró fejtágító cikkel dobjuk fel. Utóbbiból kiderül, mit is jelent az a szó, hogy optimalizálás – higgyétek el, több rejlik mögötte, mint elsőre gondolnátok. És ez még mindig nem minden, a teljes tartalmat ide kattintva érhetitek el.

Teljes játék

És igen, elérkeztünk a januári szám legfontosabb tulajdonságához: ahogy 2014 és 2015 decemberében, úgy idén januárban is dobozos teljes játékokkal várunk benneteket. Összesen 21-féle játékot pakoltunk a Guru mellé, ezek teljesen véletlenszerűen keveredtek a fólia alá, szóval aki egy adott címet keres, akár csereberélhet is – a játékok pontos listáját ide kattintva olvashatjátok el.

Fontos tudni, hogy a 21 játékból 19 steames, az előfizetőink pedig csak háromféle címből kapnak egyet, szintén véletlenszerűen: Sacred 3: First Edition, Company of Heroes Anthology, Warhammer 40,000: Dawn of War – Master Collection. A játékokkal kapcsolatos terméktámogatást a Cenega Hungary nyújt, nekik írni a support(kukac)cenegahungary(pont)hu e-mailcímen lehet.

PC Guru dobozos teljes játék 2017

Reméljük, elnyeri tetszéseteket a 2017-es év első Guruja, és ugyanolyan lelkesen lapozzátok majd oldalainkat, ahogy tavaly tettétek.

A Guru legyen veletek!

A JANUÁRI PC GURU JANUÁR 12-ÉN JELENIK MEG, KERESSÉTEK AZ ÚJSÁGOSOKNÁL ÉS A HIPERMARKETEKBEN!

pcguru1701cover1920.jpg