Peking 2008: elkezdődött! Nem hiszem, hogy van olyan ember, aki ne ismerné az olimpiát. A hagyományosan Kr. e. 776-tól megrendezésre kerülő "eredeti" olimpia (amelyet Eusebios, a szakács nyert meg) még Kr. u. 400 környékén megszűnt -- a modern "változat" 1896 óta kerül megrendezésre, Pierre de Coubertin báró ötlete alapján. Bár a számítógépes játékok története nem nyúlik ennyire vissza, az is tény, hogy amióta szórakozásra is lehet használni egy gépet, azóta léteznek programok ebben a témában.

1983-at írtunk, amikor is debütált az első, tulajdonképpen olimpiainak is tekinthető szoftver, a Track & Field a Konami gondozásában többek között játéktermi gépekre és Atari 2600-ra is. A klasszikus programban 100 métert futhattunk, távolt és magasat ugorhattunk, dárdát és kalapácsot vethettünk, egyszerre akár ketten is -- innentől pedig nem volt megállás: Summer Games, The Games: Summer Edition és Summer Challenge -- az Epyx akkoriban nagyon rástartolt a témára.

Peking 2008: elkezdődött! Na már most különös, hogy bár számtalan nagy versenyző volt ebben a témában -- köztük nem egy legendás lett --, az első, hivatalos olimpiai videojátékig egészen 1992 nyaráig kellett várni -- a barcelonai ötkarikás játékokig. Innentől fogva azonban már mindenki tudta, hogy a dolog hatalmas üzlet: a '96-os atlantai, a 2000-es sydney-i, a 2004-es athéni, és a 2008-as pekingi olimpia is megkapta a maga felejthető programváltozatát, ez utóbbiról az e havi számban épp tőlem olvashattatok egy tesztet.

A fórumunkban külön szekciót szentelünk az eseménynek -- javaslom minden sportrajongónak a szentély meglátogatását, hiszen két drukkolás között jól eshet megbeszélni az eseményeket. Ahogy jól eshet újrajátszani is: a Beijing 2008-on kívül több kiadó is úgy döntött, meglovagolja a lázat, ezért például az RTL Wintersports, vagy a Summer Athletics is arra vár, hogy virtuálisan kisportoljátok magatokat. Sőt, a download.chip.eu csapata összeszedett különböző ingyenes játékokat a témával kapcsolatban, úgyhogy érdemes erre a linkre kattintani és mazsolázgatni a kínálatból. Nincs is más hátra, mint hogy jó szórakozást kívánjak mindenkinek, és arra biztassam a kedves olvasókat: szurkoljunk a magyarokért!